Dostupni linkovi

Vatikan potvrdio da papa ide u Belgiju uprkos otkazivanju audijencija


Papa Franjo, 13. septembra 2024.
Papa Franjo, 13. septembra 2024.

Vatikan je potvrdio da papa Franja kasnije ove nedelje ide u Belgiju i Luksemburg, uprkos tome što je u ponedeljak, 23. septembra, otkazao sve svoje audijencije zbog, kako je saopšteno, stanja nalik gripu.

Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da se otkazivanje odnosi samo na audijencije planirane za danas.

Vatikan je prethodno saopštio da je papa otkazao audijencije iz predostrožnosti.

Papa treba da poseti Luksemburg u četvrtak, a zatim da ostatak nedelje provede u Belgiji, gde će posetu završiti misom u Briselu.

Papa u Belgiji treba da proslavi 600. godišnjicu glavnih katoličkih univerziteta u zemlji i služi Belgijancima koji su bili potreseni zbog otkrića o seksualnom zlostavljanju i prikrivanju sveštenstva.

Poglavar rimokatoličke crkve (87), koji već dve godine koristi invalidska kolica, poslednjih godina se borio sa nizom zdravstvenih problema i dok je bio mladić odstranjen mu je deo jednog plućnog krila zbog respiratorne infekcije.

Imao je prepun raspored audijencija otkako se 13. septembra vratio iz posete četiri države, 11-dnevnog putovanja kroz Aziju, što je bilo najduže i najudaljenije otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve.

Tokom većeg dela prošle jeseni i zime, Fransis se borio sa akutnim bronhitisom i napadima gripa, što ga je primoralo da otkaže put u Dubai u novembru kako bi učestvovao na klimatskoj konferenciji UN.

On je to tada uradio po preporuci svojih lekara, saopštio je Vatikan.

Izazovno putovanje u Aziju, praćeno tako bliskom posetom Belgiji i Luksemburgu, test je Franjinog zdravlja imajući u vidu i da će na jesen imati mnoštvo obaveza.

Čim se vrati iz Belgije, trebalo bi da predsedava tronedeljnim sinodom, ili sastankom biskupa, koji uključuje duge dane debate iza zatvorenih vrata o budućnosti crkve.

Papa je imao nekoliko zdravstvenih problema poslednjih godina. Prošle godine je proveo tri dana u bolnici primajući intravenske antibiotike za lečenje respiratorne infekcije.

Pre tri godine mu je uklonjeno 33 centimetra debelog creva, a zatim je imao operacije dve godine kasnije abdominalne kilu i uklanjanja ožiljka.

XS
SM
MD
LG