Dostupni linkovi

Norvežanin iranskog porijekla osuđen za pucnjavu u gay baru u Oslu


Okupljeni stoje u blizini policijske trake nakon pucnjave u London Pubu, popularnom gay baru u Oslu, 25. juna 2022.
Okupljeni stoje u blizini policijske trake nakon pucnjave u London Pubu, popularnom gay baru u Oslu, 25. juna 2022.

Sud u Oslu osudio je Norvežanina rođenog u Itanu za ubistvo i terorizam zbog smrtonosne pucnjave u gay baru 2022. godine tokom parade ponosa.

Dvije osobe su poginule, devet je zadobilo rane od vatrenog oružja, a 25 ih je povrijeđeno u napadu u London Pubu, okupljalištu LGBTQ+ pristalica u Oslu, kao i u obližnjem kafiću u centralnom dijelu norveškog glavnog grada.

Policija je 45-godišnjeg Zaniara Matapoura, norveškog državljanina rođenog u Iranu, opisala kao radikalizovanog islamistu sa historijom mentalnih bolesti.

Odslužit će 30 godina zatvora, što bi se moglo produžiti na neodređeno ukoliko bi bilo procjenjeno da predstavlja prijetnju društvu. Kazna je najduža moguća prema norveškom zakonu i u skladu je sa onim što je traženo iz tužilaštva.

"Sud smatra da su radnje toliko teške da treba primjeniti najvišu kaznu", navodi se u presudi. Osuđenom je također naređeno da preživjelima i porodici žrtava isplati odštetu u iznosu od oko 10,6 miliona dolara.

Još nije poznato da li će se Matapour žaliti. Njegov advokat Marius Rietrichson rekao je da mora kroz presudu preći sa svojim klijentom.

"Moj savjet je da razmisli o žalbi na presudu", rekao je on za Reuters.

Izricanje presude dolazi samo nekoliko dana nakon ovogodišnje parade ponosa u Oslu kojom je odana počast sjećanjima na žrtve pucnjave.

Procjenjuje se da je na ovogodišnjoj paradi učestvovalo oko 70.000 osoba.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG