Dostupni linkovi

Državljanin BiH optužen za pomoć pri bijegu Rusu kojeg traži SAD oslobođen i surađuje s tužiteljima


Vladimir Jovančić, državljanin Bosne i Hercegovine, jedan je od osam osoba koje talijanske vlasti terete za pomoć pri bijegu ruskog biznismena Artjoma Ussa, u martu 2023.
Vladimir Jovančić, državljanin Bosne i Hercegovine, jedan je od osam osoba koje talijanske vlasti terete za pomoć pri bijegu ruskog biznismena Artjoma Ussa, u martu 2023.

Vladimir Jovančić, državljanin Bosne i Hercegovine, koji je uhapšen zbog pomaganja ruskom poduzetniku Artyomu Ussu da pobjegne iz talijanskog pritvora, oslobođen je iz pritvora i surađuje s talijanskim istražiteljima.

U međuvremenu, američki tužitelji su odustali od zahtjeva za izručenje Jovančića, koji se suočavao s američkom optužnicom za pomaganje pri bijegu sina moćnog ruskog guverenera u martu 2023.

Jovančić je bio u pritvoru u Hrvatskoj, a zaustavljanje postupka za njegovo izručenja Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) predstavlja pomak u nastavku istrage o Ussovm bijegu iz Italije, uoči izručenja SAD-u.

Talijanske vlasti uhapsile su Ussa nakon što ga je američko ministarstvo pravosuđa optužilo za rukovođenje razrađenom krijumčarskom mrežom koja je tajno isporučivala zapadnu vojnu tehnologiju Rusiji, a dio je završio na ukrajinskom ratištu.

Sjedinjene Države ponudile su nagradu od 7 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja Artyoma Ussa.
Sjedinjene Države ponudile su nagradu od 7 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja Artyoma Ussa.

Njegov bijeg osramotio je talijanske vlasti i izazvao kritike premijerke Giorgie Meloni, koja je rekla da je bilo "anomalija" u odlukama koje su na kraju dovele do Ussova bijega.

Pedsettrogodišnji Jovančić jedan je od osam optuženika, koje je talijansko tužiteljstvo dovodi u vezu s Ussovim bijegom.

Hrvatske vlasti uhapsile su ga 4. decembra 2023. po američkoj potjernici. Od tada surađuje s talijanskim tužiteljima, a svjedočio je najmanje dva puta.

Jovančić je krajem prošlog mjeseca osolobođen iz hrvatskog pritvora te je izručen Italiji nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivnje, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegov advokat Gordan Preglej.

Sporazum predviđa njegovu suradnju s talijanskim istražiteljima i tri godine rada za opće dobro.

"On je osuđen na kaznu koju izdržava, a to je u principu rad za opće dobro. To je tri godine", rekao je Preglej.

Oslobađanje je, također, podrazumijevalo pristanak američkih tužitelja da zaustave proces izručenja.

Glasnogovornik američkog tužioca za Istočni okrug New Yorka potvrdio je da je Jovančićevo izručenje zaustavljeno, ali je kazao da optužbe ostaju na snazi.

Glasnogovornik ureda tužitelja u Milanu, koji je vodio talijansku istragu, odbio je komentirati ovaj slučaj.

Bjegunac Uss, čiji je otac bio guverner sibirske regije Krasnoyarsk i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, pobjegao je iz kućnog pritvora u predgrađu Milana 22. marta 2023, nakon što je poremetio signal koji se prenosi sa narukvice za elektronsko praćenje koju mu je sud odredio.

S pomagačima se potom odvezao na istok, preko Slovenije, Hrvatske i Srbije, a kasnije se vratio u

Talijanske vlasti su širom Evrope raširile mrežu, pokušavajući identificirati i uhapsiti osobe Ussove.

Osim Jovančića, među onima koji su uhapšene je i njegov sin Boris, za kojeg se vjeruje da je u talijanskom pritvoru, kao i jedan državljanin Slovenije koji je uhapšen u Ljubljani.

Iz Okružnog suda u Ljubljani za RSE je rečeno da je riječ o Mateju Janežiču, koji je pušten iz pritvora i izručen Italiji.

Talijanski dužnosnici također su optužili srpskog poduzetnika Srđana Lolića.

Tri sedmice nakon što je navodno pomogao Ussu da pobjegne iz Italije, Lolić je otputovao na Sjeverni pol, preko Krasnojarska, u pratnji visokog dužnosnika vlade te regije i drugih ruskih dužnosnika.

Iako nije poznat kao polarni istraživač, Lolić je tvrdio da je bio prvi Srbin koji je stigao do Sjevernog pola.

Trenutno nije poznato gdje se Lolić nalazi. No, talijanski sudski dokumenti pokazuju da je dao pisano svjedočenje talijanskim tužiteljima o osobama koji su pomogli Ussu u bijegu.

Čini se da su neka od tih svjedočanstava pomogla u posljednjem hapšenju koje su talijanski dužnosnici potvrdili 14. juna, kada je priveden Dmitry Chirakadze, ruski biznismen koji živi u Švicarskoj i kontrolira hotel na Sardiniji povezan s Ussom.

Chirakadze je uhapšen po dolasku u rimsku zračnu luku Fiumicino, a trenutno se borit protiv sudskog naloga suda za pritvor, tvrdi njegov advokat.

Talijanske vlasti za zavjeru, koja je dovela do bijega, također, su optužile Ussovu suprugu, Mariju Yagodinu.

Artyom Uss i njegova supruga Maria Yagodina
Artyom Uss i njegova supruga Maria Yagodina

Vjeruje se da su i ona i Uss u Rusiji, vjerojatno u Krasnojarsku. U izjavi za ruske medije, nakon hapšenja Chirakadzea, Uss je potvrdio svoje poslovne veze s njim, navodeći da je hapšenje "PR potez" zapadnih dužnosnika.

Sjedinjene Države ponudile su nagradu od sedam miliona dolara za informacije koje bi dovele do Ussovog bijega.

XS
SM
MD
LG