Dostupni linkovi

Ukrajini hitno potrebna protuzračna odbrana, poručio šef NATO-a


Jens Stoltenberg u razgovoru za agenciju Reuters u New Yorku, SAD, 19. septembra 2023.
Jens Stoltenberg u razgovoru za agenciju Reuters u New Yorku, SAD, 19. septembra 2023.

Ukrajina hitno treba protuzračnu odbranu, uključujući municiju, rezervne dijelove i održavanje za postojeće ukrajinske sustave, rekao je u utorak za Reuters generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je rat, koji je već uveliko u svojoj drugoj godini, "rat iscrpljivanja", ali da ne postoji zastoj s obzirom na dobitke koje je Ukrajina postigla protuofanzivom započetom u junu kako bi pokušala povratiti teritorij koji su okupirale ruske snage.

"Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna potpora Ukrajini pravi put", rekao je Stoltenberg u intervjuu koji je dao u New Yorku gdje boravi na godišnjoj Generalnoj skupštini UN-a.

"Ukrajini je potrebno dosta različitih vrsta podrške", istakao je.

"Postoji hitna potreba za protuzračnom odbranom, ne samo novim sistemima, već i municijom, održavanjem, rezervnim dijelovima... Vidimo da protuzračna odbrana spašava živote svaki dan u Ukrajini te moramo održati taj sistem."

Govorio je nakon što je viši dužnosnik State Departmenta ranije u utorak rekao da je jačanje ukrajinske protuzračne odbrane ključno, uključujući zaštitu ključne infrastrukture uoči zime.

Stoltenberg je odbio reći koliku količinu municije saveznici NATO-a mogu isporučiti Ukrajini svake godine ili kada će tačno F-16 avioni biti isporučeni Kijevu.

"Saveznici naporno rade na obuci pilota F-16 što je brže moguće", rekao je. "Važnost F-16 također je u tome što šalje poruku dugoročne i trajne podrške."

"Spremni smo na dugoročnu borbu", naglasio je. Dodao je da bi volio vidjeti brži napredak ukrajinske protuofenzive, ali i da su njezini dobici na jugu i istoku "ogromni".

"Ono što trebamo nastaviti činiti jest podržavati Ukrajince, a oni moraju donositi odluke na terenu", rekao je.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG