Dostupni linkovi

Sukob Orbana i zvaničnika EU u Evropskom parlamentu


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govori u Evropskom parlamentu 9. oktobra 2024. dok mađarski premijer Viktor Orban gleda u nju.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govori u Evropskom parlamentu 9. oktobra 2024. dok mađarski premijer Viktor Orban gleda u nju.

Mađarski premijer Viktor Orban i evropski poslanici u sredu su u Evropskom parlamentu razmenili teške reči – mađarski lider je pozvao Evropsku uniju da se promeni, dok su najviši evropski zvaničnici kritikovali Budimpeštu zbog prijateljskog stava prema Rusiji i nazadovanja demokratiji.

Sukob kada se Orban – najbliži saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina u Evropskoj uniji – obratio parlamentu u Strazburu ne iznenađuje pošto se dve strane mesecima spore pomoći Ukrajini, migracija, navoda o zloupotrebi fondova EU i kršenja njenih zakona, navodi Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

Orban je iskoristio svoj govor, koji je povremeno prekidan povicima i pevanjem evropskih parlamentaraca, da ponovi svoje tvrdnje o "migracionoj krizi", tvrdeći da "Evropska unija treba da se promeni".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) u potonjem obraćanju optužila je Orbanovu vladu da "samo baca probleme preko ograde suseda", što se odnosi na odluku u Mađarskoj o prevremenom oslobađanju više od 1.000 osuđenih krijumčara ljudi i trgovaca ljudima.

Ona je takođe kritikovala politiku Mađarske da izdaje vize ruskim državljanima bez temeljne provere njihove prošlosti, kao i to što ometa protok pomoći Ukrajini za borbu protiv ruskih trupa.

"Postoji samo jedan put za postizanje pravednog mira za Ukrajinu i Evropu, moramo nastaviti da osnažujemo otpor Ukrajine političkom, finansijskom i vojnom podrškom", rekla je fon der Lajen.

Liderka grupe Zeleni-Evropska slobodna alijansa Teri Rajntke (Terry Reintke) bila je oštrija u poruci Orbanu: "Ovde nisi dobrodošao ".

Dan ranije, Orban je na konferenciji za novinare u Strazburu rekao da trenutna strategija EU o slanju velike pomoći Ukrajini "ne funkcioniše".

"Ako ne možete da pobedite na bojnom polju – morate da komunicirate, morate da pregovarate, morate da imate prekid vatre", rekao je premijer Mađarske koja trenutno predsedava EU po sistemu rotacije.

Populistička Orbanova vlada održala je veze s Moskvom uprkos invaziji Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

Orban se protivio pomoći Kijevu i takođe je razljutio EU svojom sve autoritarnijom vladavinom i vezama s Kinom.

XS
SM
MD
LG