Dostupni linkovi

Orban izjavio da strategija EU za Ukrajinu 'ne funkcioniše'


Mađarski premijer Viktor Orban na konferenciji za novinare u Strazburu 8. oktobra 2024.
Mađarski premijer Viktor Orban na konferenciji za novinare u Strazburu 8. oktobra 2024.

Mađarski premijer Viktor Orban – kojeg je Zapad kritikovao zbog svog prijateljskog stava prema Rusiji – sugerisao je u utorak da Ukrajina ne može da dobije rat s Rusijom i ponovo se založio za pregovore, dok je jedan mađarski opozicionar prekinuo njegovu konferenciju za novinare u Evropski parlament.

"Ne želimo ništa da blokiramo. Mi samo želimo da ubedimo evropske lidere da promene svoju strategiju (u vezi sa Ukrajinom) jer trenutna strategija ne funkcioniše“, rekao je Orban novinarima u Strazburu, preneo je Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

"Ako ne možete da pobedite na bojnom polju – morate da komunicirate, morate da pregovarate, morate da imate prekid vatre", dodao je mađarski premijer.

Orban će se u sredu obratiti Evropskom parlamentu kako bi obeležio šestomesečno predsedavanja Mađarske Evropskom unijom.

Populistička Orbanova vlada je održala veze s Moskvom uprkos invaziji Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. Orban se protivio pomoći Kijevu i takođe je razljutio EU svojom sve autoritarnijom vladavinom i vezama s Kinom.

Pripadnik obezbeđenja hvata demonstranta tokom konferencije za novinare Viktora Orbana u Strazburu.
Pripadnik obezbeđenja hvata demonstranta tokom konferencije za novinare Viktora Orbana u Strazburu.

Marton Gjekicki (Gyekiczki), aktivista i gradski većnik mađarske opozicione Demokratske koalicije, prekinuo je Orbanovu konferenciju za novinare, bacivši na premijera gomilu novčanica.

"Za koliko ste rasprodali državu? Za koliko ste izdali državu, gospodine premijeru", uzviknuo je Gjekicki, dodajući: "Prodao se (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu. Prodao se (kineskom lideru) Si Đinpingu!“

Na video snimku objavljenom na internetu vidi se kako Gjekicki prilazi Orbanu pre nego što je izveden iz sale.

Orban je rekao novinarima da će republikanski predsednički kandidat Donald Tramp (Trump) – ako bude izabran – odmah početi da radi na mirovnom sporazumu za Ukrajinu, ne čekajući inauguraciju 20. januara, i da bi lideri EU morali da budu spremni.

Prema zakonu i tradiciji, novoizabrani predsednici SAD ne određuju politiku vlade pre preuzimanja dužnosti.

Orban je dugo podržava Trampa, za koga kritičari kažu da bi pokušao da natera Ukrajinu da pristane na uslove sa Rusijom koji su neprihvatljivi za Kijev.

Uz izveštaje AP-a, AFP-a i Reutersa
XS
SM
MD
LG