Dostupni linkovi

Orban u Rumuniji ponovo kritikovao Zapad


Mađarski premijer Viktor Orban (u sredini) u govoru u rumunskom banjskom gradu Tusnadu rekao da na Zapadu nema "javnog morala", navodeći da se to videlo na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, 27. jul 2024.
Mađarski premijer Viktor Orban (u sredini) u govoru u rumunskom banjskom gradu Tusnadu rekao da na Zapadu nema "javnog morala", navodeći da se to videlo na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, 27. jul 2024.

Premijer Mađarske Viktor Orban u subotu je u rumunskom banjskom gradu, u regionu u kojem živi veliki broj etničkih Mađara, kritikovao Evropsku uniju i izrazio snažnu podršku bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu (Trump).

U skoro dvosatnom govoru, Orban je govorio i o bilateralnim odnosima s Rumunijom, ali se dotakao svojih prepoznatljivih tema, kritikujući politike u nekim zapadnim zemljama koje promovišu ili štite prava LGBT osoba, i izrazio podršku za, kako je rekao, hrišćanskih vrednosti, preneo je Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

"Na Zapadu nema javnog morala. To se moglo videti na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu", rekao je on.

"Nasuprot 'slim-fit-avokado-late-bez-svega' liberala, mi moramo da podignemo barjak kako bi se pod njim okupili i hrabri, nacionalistički, mladi hrišćani“, rekao je on.

Mađarski premijer je optužio liderstvo Evropske unije da stalno vodi rat, misleći na podršku Brisela Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Orban je podržao Trampa, republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD. Mađarski lider, koji je ranije ovog meseca posetio Trampovu rezidenciju na Floridi, predvideo je da će bivši predsednik pobediti na izborima u novembru.

"A ako Evropa do tada ne pređe na politiku mira, onda će posle (Trampove) pobede to morati da učini pošto prizna svoj poraz", rekao je Orban.

On je održao govor tokom posete malom banjskom gradu Tusnad u centralnom regionu Rumunije s velikom populacijom etničkih Mađara.

U okviru svoje nacionalističke politike Orban je tražio veća prava etničkih Mađara širom istočne Evrope, često antagonirajući nacionalističke grupe u drugim zemljama, poput Ukrajine.

Orban, čija zemlja sada predsedava EU po principu rotacije, godinama je antagonizovao i druge lidere EU zbog svog obračuna sa građanskim društvom, nezavisnim medijima i opozicionim političkim partijama u Mađarskoj.

On se sukobio ne samo sa EU, već i sa NATO-om, posebno zbog bliskosti s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nespremnosti da učini više da podrži Ukrajinu u njenoj odbrani od invazije Moskve.

U govoru u Tusnadu rekao da je njegova poseta Rumuniji pozitivna i da je razgovarao s rumunskim kolegom o novoj brzoj železnici između Bukurešta i Budimpešte, kao i članstvu Rumunije u šengenskoj zoni, budući da se bezvizni režim EU odnosi samo na vazdušne i pomorske granice Rumunije.

XS
SM
MD
LG