Dostupni linkovi

Orbanovi saveznici iz solidarnosti s Trampom nose 'zavoj' na uhu


Poslanik Fidesa Žolt Nemet sa papirnim "zavojem" preko uha na festivalu Tusvanjos u istočnoj Transilvaniji, 24. jul 2024.
Poslanik Fidesa Žolt Nemet sa papirnim "zavojem" preko uha na festivalu Tusvanjos u istočnoj Transilvaniji, 24. jul 2024.

Predsednik Odbora za spoljne poslove mađarskog parlamenta i organizator godišnjeg političkog kampa mađarske vladajuće partije Fides u susednoj Rumuniji iskazao je u sredu solidarnost s bivšim predsednikom Donald Tramp (Trump) noseći imitaciju zavoja preko uha na otvaranju petodnevnog događaja.

Poslanik Žolt Nemet (Zsolt Nemeth) i Dejvid Kampanale (David Campanale), suosnivač 33. godišnjeg Tusvanjos festivala, nosili su savijeni pravougaonik od papira pored desnog uha nalik zavoju koji je Tramp nosio pošto je mu je povređeno uvo u atentata tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji 13. jula, preneo je Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

Na crveno-belo-zelenim papirima pisalo je "Napred, Mađari".

Govoreći na panel diskusiji na događaju u Transilvaniji, Nemet je naveo atentat na Trampa i napad na nacionalističkog slovačkog premijera Roberta Fica sredinom maja, kada je umalo ubijen.

"Eskalacija nasilja i agresivnosti zahteva da demonstriramo i protestujemo protiv toga", rekao je Nemet. "To je neprihvatljivo. To je protiv svega zbog čega je Tušvanjos pokrenut pre 33 godine".

Kampanele, bivši novinar i suosnivač događaja, koji se zvanično zove Balvanyos Free Summer University and Student Camp, takođe je nosio papirni zavoj.

Festival Tušvanjos se održava svake godine i Orban ga je često koristio da iznese šire političke ciljeve i program, kao i da apeluje na etničke Mađare u inostranstvu. Na tom skupu je takođe objavio podršku Trampovoj uspešnoj predsedničkoj kandidaturi 2016.

Orban će se na ovogodišnjem festivalu obratiti 27. jula.

Procenjuje se da u severnoj Rumuniji živi oko milion etničkih Mađara, stotine hiljada njih sa dvojnim državljanstvom otkako je Orban uložio veliki napor da proširi biračko pravo i druge beneficije mađarskih građana na pripadnike dijaspore.

Mađarski nacionalizam je osetljiva tema na severu Rumunije i u obližnjoj Ukrajini, gde je Orban tražio veću autonomiju za etničke Mađare i gde su mediji na mađarskom jeziku lako dostupni.

Donald Tramp na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju, 18. juli 2024.
Donald Tramp na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju, 18. juli 2024.

Orban i njegova nacionalističko populistička partija Fides dominiraju mađarskom politikom od 2010. Orban i Tramp su postali čvrsti saveznici na desnici po pitanjima od imigracije i ruske invazije na Ukrajinu do multilateralizma još od priprema Trampove prve predsedničke kandidature pre osam godina.

Orban je bio prvi strani lider koji je podržao Trampovu kampanju 2016. godine i više puta je izrazio podršku uoči trke 2024. na kojoj će se verovatno suočiti s kandidatkinjom demokrata, potpredsednicom SAD Kamalom Haris (Harris).

Tramp je nosio pravougaoni zavoj preko desnog uha tokom prošlonedeljne Republikanske nacionalne konvencije gde je zvanično dobio nominaciju stranke za predsednika, što je podstaklo pristalice da stave slične zavoje u znak solidarnosti s Trampom.

XS
SM
MD
LG