Dostupni linkovi

Kritike u Mađarskoj nakon izjave pomoćnika Orbana da Mađarska ne bi odbijala rusku invaziju


Balaž Orban, politički direktor premijera, na Tranzit festivalu u Tihanju, 23. avgusta 2024. godine.
Balaž Orban, politički direktor premijera, na Tranzit festivalu u Tihanju, 23. avgusta 2024. godine.

Premijer Mađarske Viktor Orban našao se na meti kritika opozicije nakon što je njegov najbliži pomoćnik u izjavi nagovestio da se Budimpešta ne bi borila protiv ruske invazije kao Ukrajina.

Balaž Orban, politički direktor premijera, sa kojim nije u rodbinskim odnosima, rekao je 26. septembra za sajt Mandiner da je odluka Ukrajine da se odupre invaziji Moskve u punom obimu "neodgovorna".

On je povukao paralelu sa sovjetskom invazijom na Mađarsku 1956. godine koju je dočekao oružani narodni otpor, koji je potom ugušen.

"Uzimajući u obzir 1956, verovatno ne bismo uradili ono što je (ukrajinski) predsednik (Volodimir) Zelenski uradio pre dve i po godine, jer je to neodgovorno, jer vidimo da je svoju zemlju uveo u odbrambeni rat, mnogo života je izgubljeno i izgubljenih teritorija", rekao je Balaž Orban, koji je i poslanik u mađarskom parlamentu.

On je dodao da je "to njihovo pravo i suverena odluka".

"Oni su imali pravo da to urade. Ali da su nas pitali, mi to ne bismo savetovali na osnovu onoga što se dogodilo 1956. godine", rekao je Balaž Orban.

Oko 2.500 do 3.000 Mađara, uglavnom naoružanih civila, ubijeno je tokom borbi između 23. oktobra i 4. novembra 1956. godine protiv nadmoćnijih sovjetskih trupa koje su intervenisale da slome reformističku vladu Imrea Nagia.

Stotine hiljada Mađara pobeglo je u izgnanstvo nakon tih borbi, koje su simbolizovale težnju Mađarske pod komunističkom upravom za slobodom, do pada komunizma 1989. godine.

U video snimku objavljenom na njegovoj Fejsbuk stranici kasno 26. septembra Balaž Orban je rekao da su njegove reči "namerno pogrešno protumačene" i da su "heroji 1956. nacionalni heroji" i da je "sećanje na njih svetinja".

Peter Mađar (Magyar), lider opozicione partije desnog centra Tisa, odmah je pozvao na ostavku Balaža Orbana.

"Ovim rečima Balaž Orban je ponizio sećanje na hiljade mađarskih boraca za slobodu, od kojih su stotine, za razliku od Balaža Orbana, bile spremne da žrtvuju svoje živote za slobodu i nezavisnost svoje zemlje", napisao je Mađar na Fejsbuku.

"Orbanova vlada bi predala Mađarsku Rusima bez borbe", napisao je lider Demokratske koalicije levog centra, bivši premijer Ferenc Đurčanj, na Fejsbuku.

U svom nedeljnom obraćanju na nacionalnom radiju, Viktor Orban je 27. septembra rekao da je važno govoriti "veoma pažljivo i jasno" o osetljivim stvarima.

"Sada je moj politički direktor dao dvosmislenu izjavu koja je pogrešna pošto naša zajednica postoji na osnovu revolucije iz 1956. godine, izrasla je iz nje", rekao je Orban.

Mađarska pod Orbanom odbija da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije i održava snažne ekonomske odnose sa Moskvom. Takođe je odbila da pošalje oružje Ukrajini, sa kojom deli zajedničku granicu.

Izvor: Mađarski servis RSE
XS
SM
MD
LG