Dostupni linkovi

Nacionalni savet Albanaca pozvao Kosovo da iz odluke o tablicama izuzme Preševsku dolinu


Kosovski policajci na mestu protesta kosovskih Srba protiv zabrane Vlade Kosova o ulaska vozila srpskih registarskih oznaka na Jarinju, Kosovo, 22. septembra 2021. godine.
Kosovski policajci na mestu protesta kosovskih Srba protiv zabrane Vlade Kosova o ulaska vozila srpskih registarskih oznaka na Jarinju, Kosovo, 22. septembra 2021. godine.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafi rekao je Radiju Slobodna Evropa da je zbog problema koje je prouzrokovala odluka o reciprocitetu registarskih tablica, Vladi Kosova danas upućen zahtev da se iz odluke izuzmu opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Kako je objasnio Mustafi, tako bi se svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, omogućila potpuna sloboda kretanja.

„Poslali smo zahtev da se iz odluke izuzmu opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa. Ne Albanci ili Srbi, već te tri opštine koje su veoma povezane sa Kosovom iz kojih ljudi svakodnevno putuju na Kosovo,“ rekao je Mustafi.

On je istakao da je za albansku nacionalnu zajednicu odluka Vlade Kosova politički razumljiva, ali je njena primena diskutabilna jer Albance iz Preševske doline dovodi u poziciju taoca u nadmudrivanju Prištine i Beograda.

"Mi podržavamo svaku odluku Prištine koja osnažuje državnost Kosova, ali nas ovaj potez čini taocem u nadmudrivanju Prištine i Beograda. Ona je najviše pogodila Albance iz Preševske doline koji su porodično, istorijski i tradicionalno veoma povezani sa Kosovom," rekao je Mustafi.

Predsednik NSA je rekao da se odgovor iz Prištine još čeka, dodajući da se čeka i na prelazima Končulj i Mučibaba u dugačkim kolonama automobila za dobijanje kosovskih probnih tablica.

Odluka kosovskih vlasti da počnu sa recipročnom merom skidanja srpskih tablica sa vozila koja ulaze na teritoriju Kosova izazvala je proteste srpskog stanovništva na severu Kosova, koji od 20. septembra blokiraju granične prelaze sa Srbijom, i oštre reakcije zvaničnog Beograda.

Predstavnici Srbije optužuju Kosovo da je ovim potezom prekršilo odredbe sporazuma u Briselu, koji su dve strane postigle uz posredovanje Evropske unije. Iz Prištine, sa druge strane, poručuju da deluju upravo u skladu sa sporazumom.

U opštinama na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom do sada je bilo moguće voziti automobile registarskih tablica sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa sporazumom iz Brisela.

Kosovski ministar policije Dželjlalj Svečlja (Xhelal Svecla) je na svom Facebook nalogu rekao da se radi o rutinskim aktivnostima u cilju očuvanja javnog i ustavnog poretka.

"MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana na osnovu sporazuma od 14. septembra 2016. godine, doneo odluku kojom se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama", naveo je 20. septembra Svečlja.

XS
SM
MD
LG