Dostupni linkovi

Osmani: Niko nije tražio od Kosova da odustane od zahteva za priznanjem


Na fotografiji: Predsednica Kosova Vjosa Osmani
Na fotografiji: Predsednica Kosova Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da zvanična Priština i dalje insistira da međusobno priznanje bude deo konačnog sporazuma sa Beogradom, a da SAD ni Evropska unija nisu tražile da se taj zahtev povuče.

Osmani je to izjavila na konferenciji za novinare u Prištini 23. oktobra na pitanje novinara da prokomentariše izjave izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da Kosovo treba da podrži sporazum sa Srbijom, iako on ne uključuje međusobno priznavanje.

U javnosti kruži informacija da su Francuska i Nemačka liderima u Prištini i Beogradu dale predlog kako da reše dugogodišnji spor između dve zemlje. Ovaj predlog nije javno objavljen i ne zna se šta tačno sadrži.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije rekao da francusko-nemački predlog predviđa učlanjenje Kosova u međunarodne institucije ali ne i direktno priznanje od strane Srbije.

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je 22. oktobra u Prištini novinarima potvrdio da je na sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarao i o francusko-nemačkom predlogu.

Međutim, nije želeo da iznosi detalje uz obrazloženje da su “to osetljiva pitanja”.
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je u međuvremenu rekla da su sporazumi, o kojima se razgovara u okviru Briselskog dijaloga posredstvom EU, druga stvar.

"Kao što znate, tu je pitanje energetike, i dalje se pregovara o sudbini nestalih i o drugim temama oko slobode kretanja. I napori naših partnera je da sva ova pitanja poguraju napred, da se intenzivira dijalog", rekla je Osmani.

Ona je podvukla da ipak nije bilo zahteva od strane SAD ili EU da Kosovo odustane od zahteva za međusobnim priznanjem, jer "svi razumeju da je to neophodno kako bi se zatvorilo jedno poglavlje".

Osmani je navela i da su predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) i državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken zapravo tražili da se konačni sporazum Kosova i Srbije zasniva na međusobnom priznanju.

Kosovo i Srbija od 2011. godine vode dijalog o normalizaciji odnosa dve strane. Do sada je potpisano preko 30 sporazuma od kojih većina nije u potpunosti realizovana na terenu.

XS
SM
MD
LG