Dostupni linkovi

Ukrajinske vlasti optužile osumnjičene za ubistvo nakon smrti kazahstanskog aktiviste


Kazahstanski antivladin aktivista Aidos Sadyqov, juni 2024.
Kazahstanski antivladin aktivista Aidos Sadyqov, juni 2024.

Ukrajinsko glavno tužilaštvo saopštilo je 2. jula da planira promijeniti optužbu protiv dvojice Kazahstanaca sa pokušaja ubistva na ubistvo nakon što je otvoreni kritičar kazahstanske vlade, novinar Aidos Sadyqov, nekoliko sati ranije umro u bolnici nakon što je upucan u Kijevu 18. juna.

"Trenutno, agencije za provođenje zakona rade na promjeni prethodne optužbe za pokušaj ubistva u optužbu za ubistvo s predumišljajem i grupnu zavjeru radi izvršenja ubistva", navodi se u saopštenju ureda.

Ranije tokom dana, Sadyqova supruga Natalya Sadyqova napisala je na Fejsbuku da je njen suprug, koji je bio hospitalizovan na intenzivnoj njezi od pucnjave prije dvije nedelje, preminuo od komplikacija.

Sadyqov, koji je među nezadovoljnim Kazahstancima stekao široku publiku na društvenim mrežama, preselio se u Kijev 2014. zajedno sa svojom porodicom nakon što su kazahstanske vlasti pokrenule istragu o kleveti protiv Natalye Sadyqove, novinarke nezavisnog lista Respublika.

Upucan je 18. juna dok je sjedio u svom automobilu, ispred svoje stambene zgrade. Natalija, koja je u tom trenutku bila u automobilu, ostala je nepovrijeđena.

"Aidos se 13 dana borio za život na odjeljenju intenzivne nege, ali se čudo nije dogodilo", napisala je ona.

"Njegova smrt je na savjesti Toqaeva", rekla je ona, misleći na sadašnjeg kazahstanskog predsjednika Qasym-Zhomart Toqaeva.

Dan nakon pucnjave, ukrajinska policija identifikovala je dvojicu Kazahstanaca, Meirama Qarataeva i Altai Zhaqanbaeva, kao napadače, rekavši da su ušli u Ukrajinu iz Poljske i odmah nakon incidenta pobjegli u Moldaviju.

Kazahstanske vlasti su 22. juna saopštile da su uhapsile Zhaqanbaeva nakon što se predao i da rade na utvrđivanju gdje se nalazi Qarataev.

Ukrajinski tužioci su 25. juna rekli da traže izručenje dvojice muškaraca iz Kazahstana i da su podnijeli nalog međunarodnoj policijskoj agenciji Interpol.

Predsjedavajući gornjeg doma kazahstanskog parlamenta Maulen Ashimbaev je 27. juna ponovio raniju izjavu Toqaevovog glasnogovornika Berika Ualia, rekavši da je Kazahstan spreman da sarađuje sa ukrajinskim vlastima.

Međutim, Ashimbaev je rekao novinarima da njegova zemlja neće izručiti Zhaqanbaeva Ukrajini, rekavši da prema kazahstanskom zakonu građani te zemlje ne mogu biti izručeni drugim državama.

Kazahstan je godinama kritiziran zbog pritiska na nezavisne medije i vladine kritičare.

Dana 2. jula, nezavisni kazahstanski politički analitičar, Dimash Alzhanov, rekao je da su mu prijetila dva nepoznata muškarca kada je prethodne noći ušao u hodnik svog stambenog bloka u Almatiju.

Prema Alzhanovu, jedan od muškaraca ga je pitao da li je Dimash i napravio prijeteće pokrete prema njemu prije nego što su njih dvojica napustili mjesto.

Alzhanov, koji je poznat po svojim analitičkim komentarima o učinku kazahstanske vlade, situaciji u centralnoj Aziji, Rusiji i tekućoj invaziji Moskve na Ukrajinu, rekao je da je podnio prijavu policiji.

Čuvari prava kritizirali su vlasti u strogo kontrolisanoj bivšoj sovjetskoj republici zbog progona neistomišljenika.

Kazahstanom je vladao autoritarni predsjednik Nursultan Nazarbaev od njegove nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. dok ga sadašnji predsjednik Qasym-Zhomart Toqaev nije naslijedio 2019. godine.

U protekle tri decenije ubijeno je nekoliko opozicionara, a mnogi su zatvoreni ili prisiljeni da pobjegnu iz zemlje.

Toqaev, koji je proširio svoja ovlaštenja nakon što su Nazarbaev i njegova porodica napustili političku scenu zemlje bogate naftom nakon smrtonosnih, nezabilježenih antivladinih protesta u januaru 2022. godine, obećao je političke reforme i više sloboda za građane.

Međutim, mnogi u Kazahstanu smatraju da su reforme koje je najavio Toqaev kozmetičke, s obzirom da je obračun protiv neslaganja nastavljen čak i nakon što je predsjednik najavio svoj program "Novi Kazahstan".

XS
SM
MD
LG