Dostupni linkovi

Američki podsekretar Fernadez u Beogradu sa šefom diplomatije


Podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez
Podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez

Nedavno potpisivanje Sporazuma o strateškoj saradnji u energetskom sektoru u Srbiji označava novu eru saradnje Srbije i SAD, rekao je srpski šef diplomatije Marko Đurić u razgovoru sa američkim podsekretarom Hozeom Fernandezom (Jose Fernandez).

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa podsekretarom Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom u Beogradu, 11. oktobra.

Šef srpske diplomatije je naveo da saradnja u oblasti energetike ima veliki potencijal i da je jedan od najpozitivnijih aspekata bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Đurić je podvukao da je nedavno potpisivanje Sporazuma o strateškoj saradnji u energetskom sektoru u Srbiji veoma značajno.

Srbija je, kako je Đurić rekao, zainteresovana za diversifikaciju izvora snabdevanja energentima, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima energije.

Đurić i Fernandez su 18. septembra u Vašingtonu potpisali energetski sporazum SAD i Srbije čije je težište pomovisanje ulaganja američkog privatnog sektora u energetske projekte u Srbiji sa akcentom na održive izvore energije.

Ovaj sporazum neće uticati na smanjenje zavisnosti Srbije od ruskog gasa jer se ne odnosi na projekte koji uključuju fosilna goriva u koja spada i prirodni gas, ali bi mogao da otvori vrata ulaganju u razvoj nuklearne energije u Srbiji, navelo je tada Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije za RSE.

Srbija još uvek zavisi od Rusije u snabdevanju gasom. Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. počela je, poput drugih evropskih zemalja, da traži alternativu za ruski gas.

Podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez nalazi se u dvodnevnoj poseti Beogradu tokom koje je razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije i drugim zvaničnicima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka najavio da će Srbija 16. oktobra potpisati "izuzetno značajan energetski ugovor".

XS
SM
MD
LG