Dostupni linkovi

Japan uveo novčanice s hologramskim portretima


Predstavljanje novih novčanica Banke Japana, 3. jul 2024.
Predstavljanje novih novčanica Banke Japana, 3. jul 2024.

Japan je u sredu počeo da pušta u opticaj svoje prve nove novčanice u poslednjih 20 godina, na kojima se nalaze trodimenzionalni portreti osnivača finansijskih i ženskih obrazovnih institucija u pokušaju da omete falsifikatore.

Na novčanicama se koriste štampani obrasci za generisanje holograma portreta okrenutih u različitim smerovima, u zavisnosti od ugla gledanja, uz pomoć tehnologije za koju japanski Nacionalni štamparski biro navodi da se prvi u svetu koristi za papirni novac.

"Lica onih koji predstavljaju japanski kapitalizam, osnaživanje žena i tehnološke inovacije nalaze se na novim novčanicama", rekao je na svečanosti premijer Fumio Kišida.

Ovaj korak dolazi u trenutku kada privreda prelazi u fazu pokretanja rasta prvi put u tri decenije, dodao je on.

Dosadašnje novčanice će nastaviti da se koriste, ali železničke stanice, parking i restorani su pod pritiskom da unaprede aparate za plaćanje dok vlada poziva potrošače i kompanije da koriste manje gotovine u kampanji za digitalizaciju privrede.

Nova novčanica od 10.000 jena (57 evra dolara) prikazuje Eijičija Šibusavu (1840-1931), osnivača prve banke i berze, kojeg često nazivaju "ocem japanskog kapitalizma".

Nova novčanica od 5.000 jena prikazuje Umeko Cudu (1864-1929), koja je osnovala jedan od prvih ženskih univerziteta u Japanu, dok se na novčanici od 1.000 jena nalazi medicinski naučnih Šibasaburo Kitasato (1853-1931).

Premda je Kišida govorio o upotrebi nove tehnologije za borbu protiv falsifikovanja, to nije veliki problem u Japanu. Policija je u toj zemlji 2023. otkrila 681 lažnu novčanicu, što je oštar pad sa rekordnih 25.858 iz 2004. godine.

Vlasti planiraju da odštampaju oko 7,5 milijardi novčanica novog dizajna do kraja tekuće fiskalne godine. Do decembra 2023. godine u opticaju je bilo 18,5 milijardi novčanica u vrednosti od 125 hiljada milijardi jena.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG