Dostupni linkovi

U Holandiji prvi put na čelu parlamenta poslanik Wildersove stranke


Vođa krajnje desnice u Holandiji, Geert Wilders (Hag, Holandija, 24. novembra 2023.)
Vođa krajnje desnice u Holandiji, Geert Wilders (Hag, Holandija, 24. novembra 2023.)

Geert Wilders, vođa krajnje desnice u Holandiji i pobjednik izbora održanih 22. novembra, ponovno je u četvrtak ostvario politički uspjeh nakon što je Martin Bosma iz njegove protuislamske Slobodarske stranke (PVV) izabran za predsjednika donjeg doma parlamenta.

Bosma je bio poslanik iz redova Wildersove stranke u parlamentu od 2006. i prvi je nacionalistički političar koji je izabran za predsjednika parlamenta, piše Reuters.

Bosma je tijesno pobijedio kandidata iz saveza zelene ljevice i laburista uprkos žestokim kritikama iz nekoliko stranaka, koje su rekle da je Bosma uvijek stao na Wildersovu stranu kad bi donji dom nazivao "lažnim parlamentom", a holandske sudije "potpuno korumpiranima".

Novi predsjednik parlamenta je sam u više navrata rekao da je zabrinut zbog nečega što smatra promišljenim namjerama ljevičarskih elita da se izvorno holandsko stanovništvo zamijeni muslimanskim imigrantima.

Pedesetdevetogodišnji Bosma je tokom dugotrajne rasprave u četvrtak obećao da će biti neutralan predsjednik u skladu s holandskom tradicijom.

Wildersov PVV jasan je pobjednik izbora, međutim, s obzirom na to da je osvojio oko četvrtinu ukupnog broja glasova, mora pronaći partnere kako bi formirao vladajuću koaliciju.

Do sada mu to nije pošlo za rukom, a dva njegova ključna potencijalna partnera izrazila su ozbiljne sumnje u vezi sa saradnjom s njim.

Marš desničara u Evropi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

XS
SM
MD
LG