Dostupni linkovi

Antiislamski desničar Wilders pobijedio na izborima u Holandiji


Geert Wilders
Geert Wilders

Šezdesetogodišnji Geert Wilders, antiislamski populistički lider, odnio je dramatičnu pobjedu na općim izborima u Holandiji, prema posljednjim rezultatima s gotovo svim prebrojanim glasovima.

Nakon 25 godina u parlamentu, predviđa se da će njegova Slobodarska stranka (PVV) osvojiti 37 zastupničkih mjesta, znatno više od svog najvećeg suparnika, Ljevičarskog saveza, piše BBC.

"PVV se više ne može ignorisati. Mi ćemo vladati", izjavio je Wilders.

Njegova pobjeda uzdrmala je holandsku politiku. Međutim, moraće nagovoriti i druge stranke da mu se pridruže u koaliciji. Od 150 zastupničkih mjesta u parlamentu, njegov cilj je dobiti 76.

Wildersov pobjednički govor bio je borben. Ponovo je poručio da će "oni vladati" te da su brojevi mjesta u parlamentu "ogroman kompliment i golema odgovornost".

Prije glasanja, tri druge velike stranke isključile su mogućnost učešća u vladi pod vodstvom Wildersa zbog njegove krajnje desne politike. Međutim, to bi se moglo promijeniti zbog opsega njegove pobjede.

Ljevičarski savez pod vodstvom bivšeg povjerenika Evropske unije Fransa Timmermansa trebao bi biti drugi s 25 zastupničkih mjesta u parlamentu. On je jasno stavio do znanja da neće imati ništa s vladom koju vodi Wilders.

"Bilo je vrijeme za odbranu holandske demokratije i vladavine prava. Nećemo pustiti nikoga iz Holandije da ode. U Holandiji su svi jednaki", rekao je Timmermans svojim pristalicama, piše BBC.

Trećeplasirana stranka je VVD, liberali desnog centra čija je nova šefica Dilana Yesilgözom. Na četvrtom mjestu je potpuno nova stranka Novi društveni ugovor koju je osnovao zastupnik zviždača Pieter Omtzigt. Wilders je izravno pozvao svoje političke suparnike da rade zajedno, a Yesilgöz i Omtzigt čestitali su mu na uspjehu.

Premda Yesilgöz sumnja da će Wilders uspjeti pronaći brojke koje su mu potrebne, rekla je da je na njezinim stranačkim kolegama da odluče kako će odgovoriti. Prije izbora poručila je da neće služiti u kabinetu pod vodstvom Wildersa, ali nije isključila saradnju s njim ako pobijedi.

Omtzigt je u početku rekao da njegova stranka sarađivati s Wildersom, ali sada kaže da su "na raspolaganju da ovo povjerenje glasača pretvore u djelo".

Wildersova pobjeda potrešće Evropu jer je Holandija jedna od osnivačica onoga što je postalo Evropska unija, navodi BBC. Nacionalistički i krajnje desničarski čelnici širom Evrope pohvalili su Wildersov uspjehna izborima.

Geert Wilders u noći objavljivanja rezultata izbora, 22. novembar 2023.
Geert Wilders u noći objavljivanja rezultata izbora, 22. novembar 2023.

Wilders želi održati referendum za izlazak iz EU, nazvan Nexit, iako priznaje da nacija nije za to raspoložena. On je ublažio svoju antiislamsku retoriku uoči glasanja, rekavši da trenutno postoje hitnija pitanja i da je spreman obustaviti svoju politiku zabrane džamija i islamskih škola.

Njegova strategija je očito bila uspješna, jer je više nego udvostručio broj zastupničkih mjesta svoje stranke u parlamentu, konstatuje BBC.

XS
SM
MD
LG