Dostupni linkovi

Krajnja desnica osvojila najviše glasova na izborima u Holandiji, pokazuje izlazna anketa


Lider Partije Slobode Gert Vilders reaguje na objavljivanje prvih preliminarnih rezultata, Hag, 22. novembar 2023.
Lider Partije Slobode Gert Vilders reaguje na objavljivanje prvih preliminarnih rezultata, Hag, 22. novembar 2023.

Krajnje desničarska, antiislamska partija Gerta Vildersa (Geert Wilders) pobedila je na izborima u Holandiji, pokazale su izlazne ankete u sredu, donoseći politički zemljotres koji će se osetiti daleko izvan granica te zemlje.

PVV (Partija slobode) osvojila je 35 mesta u parlamentu, prema izlaznoj anketi Ipsosa, čime je odnela ubedljiv pobedu, pošto je blok desnog centra osvojio 23 mesta, a blok levice 26 mesta.

Ako se potvrdi konačnim rezultatima, Vildersova pobeda označava oštar zaokret udesno na koji će se u Briselu gledati sa strepnjom – PVV je obećao referendum o članstvu Holandije u Evropskoj uniji.

Imigracija je bila ključna tema i Vildersov tvrd stav, uključujući zatvaranje granica i deportaciju ilegalnih imigranata, izgleda da je naišao na odjek kod holandskih glasača.

Iako se čini da je Vilders trijumfovao na glasanju, nije jasno da li će uspeti da prikupi neophodnu podršku za dovoljno široku koaliciju da formira funkcionalnu vladu.

Svi lideri tri druge najveće stranke rekli su da neće ući u koaliciju koju predvodi PVV.

Vilders je poznat kao "holandski Tramp", delom zbog frizure koja podseća na frizuru bivšeg američkog predsednika, ali i po govorima protiv imigranata i muslimana.

Od nazivanja Marokanaca "ološem" do održavanja takmičenja za karikature proroka Muhameda, Vilders je izgradio karijeru od svoje samozvane misije da zaustavi navodnu "islamsku invaziju" na Zapad.

Tokom kampanje, pokušao je da ublaži svoju poruku, rekavši da bi neke od svojih najtvrđih stavova o islamu mogao da staviti "u zamrzivač".

On je naglasio da će biti premijer za sve "bez obzira na njihovu veru, poreklo, pol ili šta god", insistirajući da je kriza troškova života veći prioritet.

Ali kao što se njegovi protivnici neumorno ističu, manifest njegovog PVV-a govori drugačije.

S prepoznatljivom Vildersovom retorikom, manifest kaže: "Tražioci azila uživaju u divnim besplatnim bifeima na kruzerima, dok holandske porodice moraju da smanje namirnice".

Program stranke predlaže zabranu islamskih škola, Kurana i džamija. Marame za pokrivanje glave bi bile zabranjene u vladinim zgradama. "Holandija nije islamska zemlja", dodaje se u tekstu.

Takođe se navodi da će biti održan "obavezujući referendum" izlasku Holandije iz Evropske unije. PVV takođe poziva na "trenutni prekid" razvojne pomoći.

Po pitanju spoljne politike, paralele sa Trampom su jasne. "Holandija na prvom mestu", ističe manifest.

PVV bi premestio holandsku ambasadu u Jerusalim da podrži Izrael, "bliskog prijatelja i jedinu pravu demokratiju na Bliskom istoku".

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG