Dostupni linkovi

Istraživanje: Nacionalnom okupljanju 37 odsto glasova na francuskim izborima


Lider Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela
Lider Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela

Prema istraživanju javnog mnjenja objavljenom u petak, 28. juna, u listu Les Echos dva dana pre prvog kruga glasanja na parlamentarnim izborima, francuska krajnje desničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) mogla bi da osvoji čak 37 odsto glasova.

To je porast popularnosti RN za dva procentna poena u odnosu na poslednju anketu, koju je objavio OpinionWay pre nedelju dana. Prema istraživanju od petka, centristički blok predsednika Emanuela Makrona Zajedno može da računa na 20 procenata glasova, što je dva procentna poena manje u odnosu na prethodnu prognozu.

Levičarski savez Novi narodni front je dostigao 28 odsto glasova, isto kao i pre nedelju dana.

OpinionWay nije napravio projekcije mesta za sledeći saziv Skupštine Francuske koja bi se mogla značajno razlikovati od istraživanja zbog većinskog sistema glasanja u dva kruga.

BFM TV, u drugoj anketi koju je sastavio Elabe, navodi da bi RN potencijalno mogao da pređe granicu od 289 mesta za apsolutnu većinu, stavljajući stranku i njene saveznike u raspon od 260-295 mesta.

Premija rizika na francuske državne obveznice porasla je na najviši nivo od krize u evrozoni 2012.

Konačan ishod biće poznat nakon glasanja 7. jula i teško je predvideti ishod koji će prilično zavisiti u kojoj meri će se rivali RN udružiti i povući sopstvene kandidate u drugom krugu kako bi blokirali krajnju desnicu.

Premijer Gabrijel Atal optužio je u četvrtak lidera RN Žordana Bardelu da toleriše rasistički govor u redovima svog krajnje desničarskog tabora usred burne poslednje televizijske debate pre glasanja. Bardela je odbacio ove optužbe.

Makron je raspustio parlament nakon što je njegova stranka osvojila svega 15.7 odsto glasova na izborima za Evropski parlament početkom juna, a Nacionalno okupljanje 32 procenta.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG