Dostupni linkovi

Lider francuske krajnje desnice ublažava obećanja stranke uoči vanrednih izbora


Jordan Bardella i Marine Le Pen, čelnici krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje
Jordan Bardella i Marine Le Pen, čelnici krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje

Za manje od dvije sedmice Francuzi će glasati na vanrednim parlamentarnim izborima koje je raspisao predsjednik Emmanuel Macron nakon poraza njegove stranke na evropskim izborima početkom juna kada je izgubio od krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN).

Ako RN ostvari još jednu veliku pobjedu u dva kruga glasanja, 30. juna i 7. jula, očekuje se da će Jordan Bardella, koji dijeli vođstvo stranke sa Marine Le Pen, biti imenovan za premijera.

U pokušaju da pridobije glasače van svoje tradicionalne baze, 28-godišnji Bardella je proteklih dana nastojao da ublaži ranije data obećanja stranke o mjerama potrošnje koje su uznemirile investitore i francuske partnere u EU, te o povlačenju Francuske iz strateške komande NATO-a.

Bardella je također kazao da bi RN mogao odbiti svaku ponudu za formiranje vlade ako u parlamentu ne dostigne prag od 289 mjesta zajedno sa bliskim saveznicima. Međutim, apsolutna većina u Narodnoj skupštini od 577 mjesta, čini se van domašaja stranke, pišu svjetski mediji.

Zahtjevi za apsolutnom većinom

Marine Le Pen, za koju se očekuje da će biti kandidatkinja RN-a na predsjedničkim izborima 2027., rekla je da će nakon glasanja 30. juna i 7. jula njen kolega Bardella biti izbor stranke za premijera. Međutim, u srijedu je Bardella rekao da će preuzeti funkciju samo u slučaju potpune pobjede, piše Guardian.

"Kažem francuskom narodu da mi je potrebna apsolutna većina da bih djelovao", rekao je on. "Premijer... sa relativnom većinom ne može promijeniti stvari. Ne bih mogao djelovati u svakodnevnom životu Francuza, u skladu sa politikom zemlje."

Bardella je kazao da bi RN mogao odbiti svaku ponudu za formiranje vlade ako ne dostigne prag od 289 mjesta zajedno sa bliskim saveznicima.

Međutim, pojedine ankete ukazuju da bi Macronova centristička stranka Preporod, koja je izgubila parlamentarnu većinu 2022., mogla biti svedena na mali broj od 70 do 100 poslanika, a RN na 195-245 dok bi lijevo-zeleni savez Novi narodni front (NFP) mogao osvojiti oko 190-235 poslaničkih mjesta.

Predsjednik Francuske je, dodaje Guardian, slobodan da imenuje premijera kojeg odabere, ali, u praksi, kako bi se izbjeglo rušenje nove vlade glasanjem o nepovjerenju, on uvijek imenuje nekoga ko uživa većinu u parlamentu.

Ako RN odbije premijersku poziciju, Macron bi mogao da je ponudi drugoj najvećoj stranci ili pokušati izgraditi koaliciju mejnstrim stranaka – što je proces koji će se vjerovatno pokazati teškim, ako ne i nemogućim. Ustav zabranjuje nove izbore u roku od godinu dana što, naglasio je list, znači da postoji stvarna opasnost od zastoja.

Bez napuštanja komande NATO-a

Lider krajnje desnice Bardella izjavio je ove sedmice da odustaje od prethodnog obećanja njegove stranke da će u slučaju da postane premijer povući Francusku iz strateške vojne komande NATO-a.

Posjetivši sajam oružja Eurosatory van Pariza u Villepinteu, predsjednik RN je rekao da "ne planira dovoditi u pitanje obaveze koje je Francuska preuzela na međunarodnoj sceni" ako njegova stranka osvoji većinu na izborima i preuzme vođenje vlade, prenosi Associated Press.

Osvrćući se na invaziju Rusije na Ukrajinu, Bardella je rekao da "Francuska ne smije da napusti vojnu komandu NATO-a dok smo u ratu, jer bi to znatno oslabilo odgovornost Francuske na evropskoj sceni i, očigledno, njen kredibilitet u odnosu na njene saveznike."

Ovi komentari znače odustajanje od predizbornog obećanja koje je njegova stranka dala u manifestu za francuske predsjedničke izbore 2022., navodeći da će "prioritet biti napuštanje integrisane komande NATO-a".

Tim potezom bi francusko vojno osoblje izašlo iz tijela NATO-a koje planira operacije što bi oslabilo ulogu i uticaj Francuske u Alijansi.

Najnovije izjave dolaze u trenutku kada Nacionalno okupljanje, ukazao je AP, ublažava ranije objavljene stavove u pokušaju da pridobije glasače izvan svoje tradicionalne baze prije parlamentarnih izbora na kojima RN ima prvu stvarnu šansu da formira vladu.

Uprkos njegovim komentarima o NATO-u, Bardella je ostao pri stavu da je čvrsto protiv slanja trupa u Ukrajinu, za razliku od Macrona koji je u martu rekao da ne treba isključiti slanje zapadnih trupa u ovu zemlju.

Bardella je naglasio da podržava slanje francuskih zaliha oružja, municije i druge vojne opreme Ukrajini, ali i da je oprezan zbog rizika od bilo kakve direktne eskalacije sa Rusijom, upozoravajući na rusko nuklearno naoružanje.

Bardellina euroskeptična antiimigraciona stranka Nacionalno okupljanje, a posebno njena bivša predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen, poznati su po bliskim vezama s Rusijom, naglašava AP dodajući da je Le Pen izrazila rezerve u pogledu snabdijevanja Ukrajine oružjem.

S druge strane, Macron ima predsjednički mandat do 2027. i kaže da se neće povući prije njegovog isteka mandata, iako će možda morati dijeliti vlast s vladom koju predvodi krajnja desnice.

Smanjenje PDV

Reuters piše da je Bardella ublažio još neka od ranijih obećanja svoje stranke uslijed zabrinutosti investitora o njihovom uticaju na javne finansije, rekavši da vlada RN neće odmah smanjiti PDV na listu od 100 osnovnih proizvoda za domaćinstvo.

U komentarima za francuske dnevne novine Le Parisien on je potvrdio skupe planove za brzo smanjenje PDV-a na benzin, gorivo za grijanje, struju i plin na 5,5 posto sa 20 posto, rekavši da želi da to bude njegov prvi potez kao premijera.

"Ako budem upravljao državom bez apsolutne većine, neću moći smanjiti PDV na gorivo i plin... Neću moći drastično smanjiti imigraciju", rekao je za Le Parisien, prenosi agencija..

RN tek treba da iznese detalje o svojoj ekonomskoj politici, ukazuje Reuters dodajući da je Bardella ipak naglasio da će neki od njegovih planova uključivati ukidanje poreskih olakšica.

"Postoje poreske olakšice za brodarske kompanije koje koštaju državu pet milijardi eura i želim da je okončam", rekao je on.

Raskošni planovi potrošnje

Propitujući šta bi krajnje desničarska ili ljevičarska vlada značila za francusku ekonomiju, The Financial Times piše da su stranke krajnje desnice i tvrde ljevice godinama davale velikodušna obećanja o potrošnji kao odgovor na pritužbe protiv predsjednika Emmanuela Macrona i njegove centrističke vlade.

Mogućnost da krajnje desničarski RN bude u vladi, pobjeda ljevičarskog saveza NFP ili najvjerovatniji scenario parlamenta punog populista uznemirila je investitore, poslovne lidere i francuske partnere u EU, ukazuje londonski list.

Marine Le Pen je na predsjedničkim izborima 2022. davala obećanja o potrošnji koja bi koštala više od 100 milijardi eura godišnje, uglavnom kako bi se ublažila kriza troškova života. Njena stranka RN tek treba da izda formalni program, iako kaže da će potvrditi svoje prioritete bliže danu izbora.

Predsjednik stranke i kandidat za premijera Jordan Bardella je, prema ocjeni The Financial Timesa, iskoristio ovu dvosmislenost da razvodni neka obećanja RN-a posljednjih dana boreći se protiv Macronovog argumenta da će gurnuti Francusku u dužničku krizu.

Međutim, čak i mjere koje Bardella planira zadržati ostavile bi veliku fiskalnu rupu, napisao je list ukazujući na njegovu izjavu da je jedan od prioriteta smanjenje PDV na energiju i gorivo, za koji se procjenjuje da košta između 10 i 17 milijardi eura - mjera za koju bi bilo potrebno odobrenje Brisela.

Bardella također obećava da će ukinuti Macronove teško obezbijeđene penzione reforme i vratiti starosnu granicu za odlazak u penziju sa 64 na 62 godine, počevši od "jeseni". Očekuje se da će to stvoriti rupu od 12 do 13 milijardi eura, rekao je Eric Heyer, direktor nezavisnog ekonomskog tijela OFCE.

RN je ranije obećao da će uštedjeti devet milijardi eura smanjenjem imigracije i socijalnih davanja i zdravstvene zaštite za strane državljane. Stranka također tvrdi da bi smanjila doprinose Francuske budžetu Evropske unije (EU) za dvije milijarde eura, ali ako bi to pokušala, naglasio je list, Brisel bi mogao ograničiti sredstva EU koja Pariz prima.

Ipak, Bardella se obavezao da će prvo izvršiti nezavisnu reviziju nakon preuzimanja vlasti prije nego što preduzme druge skupe mjere, priznajući da RN ima još mnogo posla te da je stranka još uvijek "u procesu identifikacije mogućih ušteda... ".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG