Dostupni linkovi

EU će ispitati kineske subvencije za električne automobile


Automobili spremni za izvoz u kineskoj luci Lianjungang, april 2020.
Automobili spremni za izvoz u kineskoj luci Lianjungang, april 2020.

Evropska unija će pokrenuti istragu o kineskim državnim subvencijama za električne automobile, izjavila je u sredu, 13. septembra, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Fon Der Leyen), uz obećanje da će braniti evropsku industriju od "veštački niskih cena".

"Globalna tržišta su sada preplavljena jeftinijim kineskim električnim automobilima. A njihova cena se veštački drži niskom ogromnim državnim subvencijama", rekla je fon der Lajen u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu.

To bi moglo da navede Evropsku uniju da uvede carine na automobile za koje veruje da se nepravedno prodaju po nižoj ceni, čime se potkopavaju evropski proizvođači.

Francuska je navodno tražila od Fon der Lajen pokretanje istrage, dok u Evropskoj uniji raste zabrinutost oko toga koliko se Evropa oslanja na kineske proizvode.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry Breton) prošle nedelje je upozorio na trend u kome je Evropa neto uvoznik električnih vozila ili solarnih panela.

Kina bi ove godine mogla da pretekne Japan i postane najveći svetski proizvođač automobila, smatraju neki stručnjaci.

Francuska je posebno zabrinuta da će Evropa zaostati u proizvodnji ako se odlučnije ne suprotstavi protekcionističkim merama Kine.

Pariz je najavio mere kojima će se obezbediti subvencije za nove električne automobile na osnovu emisije štetnih gasova proizvođača. To bi otežalo situaciju kineskih automobila pošto se njihova proizvodnja često oslanja na energiju dobijenu iz uglja.

Fon der Lajen je pozvala EU da definiše pristup Pekingu, mada neke od većih evropskih sila žele da budu oprezne po tom pitanju kako bi se izbegao prekid poslovnih veza s Kinom.

Uprkos njenim oštrim komentarima, fon der Lajen je rekla da je za Evropu "od vitalnog značaja" da održi 2komunikaciju i dijalog sa Kinom".

"Zato što takođe postoje teme na kojima možemo i moramo da sarađujemo. Smanjenje rizika, a ne razdvajanje – to će biti moj pristup u razgovorima s kineskim rukovodstvom na samitu EU-Kina kasnije ove godine", dodala je ona.

Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis sledeće nedelje ide u Kinu, rekao je on u objavi na društvenim medijima, da bi razgovarao o trgovinskim i ekonomskim prilikama i izazovima.

Izvor: Agence France-Presse

XS
SM
MD
LG