Dostupni linkovi

Nema poboljšanja izbornih uslova u Srbiji, tvrdi organizacija CRTA


Glasanje u Srbiji, 17. decembar 2023.
Glasanje u Srbiji, 17. decembar 2023.

Posmatračka misija CRTA navela je u sredu da nema poboljšanja izbornih uslova u Srbiji, uoči izbora koji će biti održani 2. juna.

U završnici kampanje pred beogradske izbore zabeleženi su svi problemi koji su pratili i prethodne izborne procese, saopštili su iz organizacije CRTA, a prenela je Beta.

Naveli su da je i dalje "nejasna granica između države i stranke", da su intenzivniji pritisci na birače, "beskrupuloznija manipulacija" ranjivim grupama stanovništva, kao i da je prisutna zloupotreba javnih resursa za potrebe partijske promocije.

Dodali su i da se "nastavio trend ekstremne nejednakosti u medijskom tretmanu", jer je monitoring medija pokazao da je vladajuća većina dobila 93 odsto vremena u programima emitera s nacionalnom pokrivenošću, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vestima bio duplo više nego svi ostali politički akteri.

"Dokumentovali smo nove načine kako se građani pritiskaju kako bi stranka na vlasti imala bolju startnu poziciju. Tu je prisutan i fenomen nekažnjivosti, jer tužilaštvo nije pokrenulo ni jedan postupak po službenoj dužnosti i pored prijava od kojih je neke podnela i CRTA", rekao je šef misije CRTA Raša Nedeljkov.

On je saopštio da nije bilo institucionalnog odgovora na brojne nepravilnosti, izborni inženjering, nezakonitu migraciju, zaključke međunarodnih institucija, a da se određeni pomak može konstatovati samo u procesu dijaloga u okviru Radne grupe za unapređenje izbornih uslova, prenosi Beta.

"Taj proces u Skupštini doveo je do samo dva dogovora, jedan da se izbori za Beograd i preostale opštine održe 2. juna i drugi da se pokuša anulirati ili bar amortizovati nedozvoljeni način uticaja na volju birača tako što se izmenio Zakon o jedinstvenom biračkom spisku", rekao je Nedeljkov.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić raspisala je za 2. jun lokalne izbore u još 66 gradova i opština Srbije u kojima oni nisu održani u decembru 2023. godine.

Time će ovi izbori biti spojeni sa raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu istog dana.

Izbori za Beograd održani su 17. decembra zajedno pa parlamentarnim i pokrajinskim. Međutim, do njihovog ponavljanja dolazi budući da nijedna stranka i koalicija nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Nedeljkov je rekao da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu "nije sprovelo kompletnu reviziju biračkog spiska" u skladu sa novim zakonom, te da nisu obuhvaćeni svi birači na koje se odnose izmene.

Poslanici skupštine Srbije su izglasali izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku kojim se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.

Izmene i dopune dogovorene su na razgovorima poslanika vlasti i opozicije.

Nakon izbora 17. decembra opozicija je optužila vlast u Srbiji za krađu, što su vladajuća Srpska napredna stranka i državni vrh odbacili.

Međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima. OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) izdala je 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG