Dostupni linkovi

OEBS-ova kancelarija otvorila misiju za posmatranje izbora u Srbiji


Zastava s logom ODIHR-a, 3. oktobar 2019.
Zastava s logom ODIHR-a, 3. oktobar 2019.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je Misiju za praćenje izbora u Srbiji 2. juna.

Šef Misije Alberto Zanijeri rekao je da su u njoj stručnjaci iz devet država.

"Na dan izbora ODIHR će udružiti snage sa delegacijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i posmatrati otvaranje biračkih mesta, proces glasanja, brojanje glasova i sabiranje rezultata“, rekao je Zanijeri na konferenciji za štampu 30. aprila u Beogradu.

Dodao je da su članovi misije u pripremi za posmatranje predstojećih ponovljenih izbora u Beogradu i lokalnih izbora u 65 opština imali sastanak sa predstavnicima Ministarstva unutrašanjih poslova Srbije, Republičke izborne komisije i Gradske izborne komisije.

Najavio je će biti praćeni svi aspekti izbora, od pravnog okvira, sprovođenja preizbornih aktivnosti, medijskog pokrivanja, do rada rad izborne administracije.

Zanijeri je saopštio da će konačni izveštaj o izborima u Srbiji biti objavljen dva do tri meseca nakon njihovog održavanja.

Opozicija podeljena

Opozicija u Srbiji je podeljena po pitanju da li učestvovati na izborima ili ih bojkotovati. Vlast Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića najavila je izlazak u širokoj koaliciji.

Nakon glasanja 17. decembra u Beogradu opozicija je optužila vlast da je pokrala izbore dovođenjem hiljada glasača iz Bosne i Hercegovine da nelegalno glasaju za SNS.

Vlast je to demantovala.

Nakon tih kritika i nemogućnosti SNS da formira vlast u Beogradu, izbori u glavnom gradu Srbije zakazani su za 2. jun. Na zahtev opozicije, pridodati su im ostali lokalni izbori u mestima u kojima nisu održani u decembru.

XS
SM
MD
LG