Dostupni linkovi

Umjesto ruskog u Bugarsku ide francusko nuklearno gorivo


Kozloduj je jedna od dvije nuklearke u Bugarskoj
Kozloduj je jedna od dvije nuklearke u Bugarskoj

Jedina bugarska nuklearna elektrana potpisala je ugovor o snabdijevanju nuklearnim gorivom s francuskom kompanijom, u nastojanju da zamijeni isporuke iz Rusijeu.

Državna elektrana Kozloduj na rijeci Dunav trenutno se oslanja na rusko gorivo za svoja dva reaktora iz sovjetskog doba od 1.000 megavata.

Prema desetogodišnjem sporazumu potpisanom 30. decembra, Framatome, podružnica francuskog energetskog diva EDF, isporučivaće nuklearno gorivo reaktoru Jedinice 5 u Kozloduju od početka 2025.

Prošle sedmice Kozloduj je potpisao sličan ugovor s Westinghouse Electric Sweden za isporuku nuklearnog goriva za svoj drugi operativni reaktor, počev od 2024. godine.

Kozloduj nuklearka nalazi se na oko 200 kilometara sjeverno od glavnog grada Bugarske, Sofije
Kozloduj nuklearka nalazi se na oko 200 kilometara sjeverno od glavnog grada Bugarske, Sofije

Osim Bugarske koja ima dvije nuklearke, u susjedstvu nuklearne elektrane imaju i Rumunija, dvije, te Mađarska četiri.

Aktivna je i nuklearna elektrana "Krško" u Sloveniji, kao jedinoj državi bivše Jugoslavije koja koristi nuklearnu energiju za proizvodnju električne energije.

Nakon decenija moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana i zvaničnici u Srbiji počeli su od oktobra da zagovaraju okretanje ka nuklearnoj energiji.

U Srbiji je od 1989. godine nakon nuklearne katastrofe u Černobilju, nekadašnjem Sovjetskom savezu, današnjem prostoru Ukrajine, na snazi moratorij na izgradnju nuklearnih elektrana.

Međutim, sa obavezama koje je država preuzela u okviru Zelene agende na svom evropskom putu, koje podrazumijevaju prelazak sa uglja na čistije izvore energije, neki u Srbiji nuklearnu energiju vide kao rješenje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u oktobru prošle godine naveo da je Srbija spremna da gradi nuklearnu elektranu u Pakšu (Paks) u Mađarskoj i da je o tome već razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

XS
SM
MD
LG