Dostupni linkovi

Zelenski poziva SAD da budu 'jake' u odlučnosti protiv Putinove agresije


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Kijev, avgust 2023.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Kijev, avgust 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da američki lideri moraju biti "snažni" i "beskompromisni" u pomaganju u odbrani demokratije njegove zemlje od agresije ruskog predsjednika Vladimira Putina i pozvao američke zakonodavce da ne odgađaju odluke zbog predstojećih predsjedničkih izbora.

"Svi čekaju novembar. Amerikanci čekaju novembar, u Evropi, na Bliskom istoku, na Pacifiku, cijeli svijet gleda u novembar i, zaista govoreći, i Putin takođe čeka novembar", rekao je Zelenski, koji je govorio na NATO samitu povodom 75. godišnjice u glavnom gradu SAD-a.

"Vrijeme je da izađemo iz sjene, da donesemo čvrste odluke... da djelujemo i da ne čekamo novembar ili bilo koji drugi mjesec", rekao je.

Američki predsjednik Joe Biden, demokrata, izrazio je snažnu podršku Ukrajini tokom svog predsjedavanja. Ali republikanski rival Donald Trump protivio se proširenoj pomoći Ukrajini i, prema kritičarima, izrazio je prorusko raspoloženje.

Zelenski je pokušao izbjeći uplitanje u američku politiku kada su ga pitali o predsjedničkim izborima 5. novembra, ali je rekao da ne poznaje Trumpa dovoljno dobro da bi znao šta će on da uradi ako bude izabran i da se nada da se američka podrška Kijevu neće promijeniti bez obzira na ishod glasanja.

"Biden i Trump su veoma različiti", rekao je Zelenski, napominjući da je imao "dobre sastanke" kada je Trump bio predsjednik, iako je to bilo prije izbijanja rata.

"Ali (Bajden i Tramp) podržavaju demokratiju, i zato mislim da će ih Putin obojicu mrziti.

Od potpune invazije Rusije u februaru 2022., Zelenski je agresivno vršio pritisak za dodatnu vojnu pomoć i povremeno je izražavao frustraciju sporim tempom djelovanja zapadnih partnera.

Predstavnički dom američkog Kongresa, pod pritiskom da glasa o velikom paketu pomoći za Ukrajinu koji su republikanci zadržavali mjesecima u Kongresu, u aprilu je konačno usvojio zakon kojim se Ukrajini daje više od 60 milijardi dolara.

Zelenski se požalio zbog dugog kašnjenja, rekavši da je to Rusiji omogućilo da ostvari značajne dobitke na bojnom polju, dok je Ukrajinu koštalo kontrole nad nekim selima u blizini ruske granice.

Govoreći prije Zelenskog na događaju u Reagan institutu, lider manjine u Senatu Mitch McConnell, čije su republikanske kolege u Kongresu stajale iza kašnjenja pomoći dok su se zalagali za duboke promjene u unutrašnjoj sigurnosnoj politici, složio se, rekavši: "Spora dostava pomoći Ukrajini nije spriječila dalju eskalaciju, samo je garantovala da će ovaj strašni sukob biti duži i krvaviji."

Primjedbe ukrajinskog lidera uslijedile su ubrzo nakon što je Biden rekao da Rusija ne traži "ništa manje" nego da "zbriše Ukrajinu sa mape" i najavio da će Vašington i njegovi saveznici Kijevu slati dodatno oružje, uključujući dodatne sisteme protivvazdušne odbrane.

"Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina, posebno uz našu punu kolektivnu podršku. Oni imaju našu punu podršku", rekao je Biden na početku samita.

'Jači nego ikad': Biden na samitu NATO-a najavio novu podršku Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Zelenski je rekao da takva podrška treba da ide dalje od samo stavljanja više oružja na teren u Ukrajini.

"Koliko još Putin može da izdrži? Odgovor na ovo pitanje je upravo ovdje u Washingtonu: vaše vodstvo, vaši postupci, vaš izbor, izbor da djelujete sada... Potrebne su čvrste odluke i mi ih čekamo", rekao je Zelenski, govoreći o tome da mu je dato pravo da udari duboko unutar ruske teritorije.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da će Sjedinjene Države, Njemačka i Rumunija donirati moderne baterije za rakete Patriot, dok će Holandija i drugi partneri obezbijediti komponente Patriot kako bi omogućili rad dodatne baterije Patriot. Italija će donirati dodatni sistem SAMP-T, navodi se.

Patriot sistemi su u stanju da obaraju neprijateljske avione i projektile sa velikih udaljenosti, iako analitičari kažu da Rusija postiže napredak u tehnikama izbjegavanja sistema.

Obećanje je uslijedilo dan nakon što je baraža ruskih projektila prošla kroz odbrambene sisteme širom Ukrajine, pogodivši nekoliko civilnih objekata, uključujući kijevsku dječju bolnicu Okhmatdyt. Najmanje 43 osobe su poginule u napadima, a desetine ih je povrijeđeno u, kako je Biden rekao, "užasnom podsjetniku na rusku brutalnost".

Zelenski je pozdravio vijesti o novim sistemima protivvazdušne odbrane, rekavši: "Oni će pomoći", ali je upozorio da "to nije dovoljno. Nikada nije dovoljno".

Rekao je da je Ukrajini potrebno do 130 borbenih aviona F-16 kako bi postigla paritet sa Rusijom na nebu.

"Rusija koristi 300 ratnih aviona protiv Ukrajine svaki dan. Odlučeno je da dobijemo oko 10 do 20. Međutim, čak i da je 50 aviona, to još uvijek nije ništa. Da bismo se (efikasno) odbranili, potrebno nam je 128 aviona F-16", rekao je Zelenski.

Lideri NATO-a će također razgovarati o prijedlogu odlazećeg generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da se Ukrajini sljedeće godine obezbijedi 40 milijardi eura (43 milijarde dolara) vojne pomoći.

Po dolasku na samit i prije govora, Zelenski je rekao da će se zalagati i za preuzimanje obaveza NATO-a o dodatnim ratnim avionima i za pružanje pojačanih sigurnosnih garancija.

U videu objavljenom na njegovom Telegram nalogu, Zelenski je rekao: "Borimo se za dodatne sigurnosne garancije za Ukrajinu. A one se sastoje od oružja i finansija, političke podrške."

"Mi radimo, i uvijek ćemo činiti sve, da ruski terorista izgubi," dodao je on.

XS
SM
MD
LG