Dostupni linkovi

Američka ambasadorka pozvala na brzo formiranje vlade u Podgorici


Američka ambasadorka u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke na konferenciji Digitalnog forenzičkog centra, Podgorica 28. jul 2023.
Američka ambasadorka u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke na konferenciji Digitalnog forenzičkog centra, Podgorica 28. jul 2023.

Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke pozvala je u četvrtak Crnu Goru da brzo formira novu vladu ocijenjujući da su građani na junskim izborima "primarno glasali" za partije koje se zalažu za evroatlantske vrijednosti.

U Crnoj Gori su u toku pregovori za formiranje nove vlade, koje vodi mandatar Milojko Spajić, čiji je pokret Evropa sad osvojio najviše mandata na izborima 11. juna. On je više puta ponovio da u njegovoj vladi nema mjesta za stranke bivšeg prosrpskog Demokratskog fronta (DF).

Rajnke je kazala da buduća vlada mora da nastavi da podržava zajedničke evroatlanske vrijednosti.

"One su stav Crne Gore još od obnove nezavisnosti a naročito pristupanja NATO. To uključuje politiku koja će osuditi rusku agresiju, koja zagovara teritorijalni integritet Ukrajine i podržava i sprovodi sankcije EU protiv Rusije. Istovremeno, ta politika će osnažiti aktivno učešće Crne Gore u NATO-u, zaštiti manjinska prava i podržati suverenitet susjednih zemalja i imati dobre dobrosusjedske politike, uključujući i sa Kosovom", rekla je Rajnke.

Ambasadorka SAD je pozvala na "oprez" u procesu formiranja nove vlade

"Od ključnog je značaja da se primjeni oprez, da se osigura da maligne informacije i maligni akteri ne promijene volju naraoda", rekla je Rajnke 14. septembra na konfereniciji Digitalnog forenzičkog centra.

Prije dva dana, i Gabrijel Eskobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD ,je rekao da bi Crna Gora trebalo da izbjegne da u novu Vladu uvede anti-NATO, anti-zapadnu političku stranku "koja je i protiv Evropske unije" (EU).

" Ako Crna Gora to uradi, onda bira da prihvati pritisak druge zemlje u odnosu na preporuke transatlantske zajednice", rekao je Eskobar za Glas Amerike.

Komentarišući stav američkog diplomate predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je 14. septembra rekao da ta poruka nije upućena njemu.

"Uvažavam sve stavove SAD kao zemlje koja nam je strateški partner. A ono što je najvažnije je da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spoljne politike koja je osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, koja je politika kredibilnog članstva u NATO-u, i politika savezništva. Mislim da sam i ja kao predsjednik Crne Gore bio vrlo jasan kada je u pitanju državna spoljna politika".

Kako je rekao on ne vidi problem sa bilo čijim učešćem u vladi , dok god su politički učesnici kreiranja vlade na fonu tih programskih principa.

Milatović koji se zalaže za ulazak stranaka bivšeg DF u vladu prije desetak dana je oštro kritikovao mandatara Spajića, zbog stava da u njegovom kabinetu neće biti mjesta za funkcionere te partije.

Milatović je istakao i da je njegov stav oko Vlade nepromijenjen.

Proces formiranja nove crnogorske vlade počeo je 10. avgusta, a mandatar Milojko Spajić ima rok od 90 dana da Skupštini predloži personalni sastav i program buduće Vlade.

XS
SM
MD
LG