Dostupni linkovi

Ambasada SAD-a poručila Dodiku da 'neće mirno gledati' potpirivanje sukoba u BiH


Američki marinci ispred zgrade Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu (fotoarhiv)
Američki marinci ispred zgrade Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu (fotoarhiv)

Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini optužila je predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika za "antidejtonsko djelovanje".

Dodikova retorika se opisuje kao "separatistička" te ističe da njegove prijetnje otcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine "predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije".

Kako je istaknuto u poruci Ambasade objavljenoj na Twitteru u utorak, "prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja".

"Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini", navodi se u poruci.

Kada je riječ o prijetnji Milorada Dodika da će prestati sarađivati sa NATO-om, Američka ambasada je podsjetila da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u.

"Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon", zaključuje se.

"Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske", navode iz Ambasade.

U nastavku se nabrajaju problemi na koje se misli, a među njima i "neuspjeh u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta".

Takođe, "kontinuirana nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od vlade".

Ova reakcija dolazi nakon što je Dodik nedavno Bosnu i Hercegovinu još jednom nazvao neuspješnom zemljom, kazavši da se u Republici Srpskoj vodi "antikolonijalna borba".

Milorad Dodik je od ranije na američkoj i britanskoj listi sankcionisanih osoba zbog djela korupcije i narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine.

Kako je Dodik odgovorio?

Komentarišući kritike Ambasade Sjedinjenih Država Dodik je ocijenio je da je ambasador "Michael Murphy od Američke ambasade napravio opozicionu partiju sa zadatkom da komentariše izjave predstavnika vladajućih partija".

"Tako svakodnevnim pisanijama ponižava državu koju predstavlja", navodi Dodik.

"On (Murphy) nije tumač Ustava BiH niti Dejtonskog sporazuma, niti on ili bilo ko može navesti kojom odredbom je zabranjeno otcjepljenje od BiH", istakao je Dodik ističući da Murphy vodi "privatni rat" protiv njega.

Komentar OHR-a i EU

Posljednje Dodikove izjave, međutim, nisu izazvale kritike samo diplomatskog predstavništva Sjedinjenih Država.

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) poručio je u utorak da bez obzira "na količinu medijske buke koju proizvede Dodik", entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

"Bosna i Hercegovina je jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji od dva entiteta. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH", naveo je OHR za regionalnu N1 televiziju.

Šta želi Milorad Dodik?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:37:36 0:00

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini je navela da Dodikove izjave doprinose klimi tenzija i nepovjerenja.

Delegacija je ukazala da se Dodik javno obavezao na proces pristupanja EU što je najvažniji strateški cilj te zemlje, uključujući i Republiku Srpsku kao njen sastavni dio.

XS
SM
MD
LG