Dostupni linkovi

Džefri Pajat: O rudniku litijuma odlučuje narod u Srbiji, SAD podržavaju stav vlasti


Džefri Pajat: Moje mišljenje je da je ovo generacijska prilika za Srbiju da se postavi na lidersku poziciju u industriji koja će biti jako, jako važna u budućoj konkurentnosti u SAD, Evropi i izvan (foto, mart 2024.)
Džefri Pajat: Moje mišljenje je da je ovo generacijska prilika za Srbiju da se postavi na lidersku poziciju u industriji koja će biti jako, jako važna u budućoj konkurentnosti u SAD, Evropi i izvan (foto, mart 2024.)

Rudnik litijuma je prilika za Srbiju da produbi veze sa Evropskom unijom (EU) i pozicionira se kao lider u industriji koja će biti veoma važna u budućnosti, ali o tome da li će rudnika i biti treba da odluči narod u Srbiji, izjavio je pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za energetske resurse, Džefri Pajat (Geoffrey Pyatt).

Pajat je 21. avgusta u intervjuu za Glas Amerike (VOA), rekao da zapadne zemlje traže alternativu u snabdevanju litijumom jer u velikoj meri zavise od Kine.

Odgovorio je i na tvrdnje iz Moskve da Zapad ruši vlast u Srbiji kroz proteste protiv litijuma i istakao da je situacija suprotna - da Amerika podržava vlast u Srbiji u vezi sa projektom Jadar i Rio Tinto, jer je to za njih važan projekat.

"Najpre, to je prilika da se prodube veze između EU i Srbije, što je cilj američke politike već godinama. Takođe, važan je deo našeg partnerstva sa EU kako bismo ubrzali energetsku tranziciju i kako bismo proizveli velike količine ključnih minerala potrebnih za ispunjenje cilja koji svi želimo - a to je smanjenje emisija ugljen-dioksida u našim ekonomijama", objasnio je Pajat.

Na pitanje VOA da li je projekat važan za Srbiju, Pajat je rekao da "o tome treba da odluči narod u Srbiji".

"Moje mišljenje je da je ovo generacijska prilika za Srbiju da se postavi na lidersku poziciju u industriji koja će biti jako, jako važna u budućoj konkurentnosti u SAD, Evropi i izvan", naveo je.

On je rekao da su "svi isuviše zavisni od jedne zemlje, Kine, koja kontroliše veliki deo rudarenja i prerade ovih energetskih minerala".

"Postoji sistematski pokušaj u EU, SAD da diversifikuju lanac snabdevanja. Pitanje odakle će ta diversifikacija da dođe je i dalje otvoreno. Ali Srbija, zbog svoje geologije, ima jedinstvenu priliku da igra globalno značajnu ulogu u tom procesu", rekao je američki zvaničnik.

Na pitanje kako vidi tvrdnje kritičara projekta Jadar koji kažu da je uloga Srbije da bude "rudarska kolonija za bogate zemlje", Pajat je rekao "Srbija treba da počne sa proizvodnjom vrednijih stvari".

"Uveren sam u jednu stvar, da će zapadna kompanija poput Rio Tinta, koja je predmet revizije svojih akcionara i koja mora da se uskladi sa propisima na svim tržištima na kojima radi, imati mnogo više standarde nego kompanija iz Kine ili neki drugi netransparentni akter", kazao je Pajat.

Na pitanje kako komentariše optužbe iz Rusije da Zapad, kroz proteste protiv Rio Tinta, želi da destabilizuje situaciju i sruši vlast u Srbiji, Pajat je rekao da je to "potpuno besmisleno".

"Jasno je da postoji samo jedna zemlja koja je zainteresovana da drži Srbiju ranjivom i zavisnom. I poslednji put kad sam proveravao, to je bila Ruska Federacija", rekao je pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse.

Serija protesta protiv iskopavanja litijuma počela je u Loznici 28. juna i održana je u više desetina gradova.

Protesti su otpočeli nakon odluka vlasti kojima se projekat Rio Tinta, vredan 2,4 milijarde dolara, "vraća u život" - dve godine nakon što ga je Vlada, pritiskom ekoloških protesta, stopirala 2022. godine.

Srbija je 19. jula ugostila delegaciju nemačkog kancelara Olafa Šolca i sa Evropskom unijom potpisala Memorandum o kritičnim sirovinama koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Rio Tintovom rudniku u Jadru, do proizvodnje baterija za električna vozila.

Sa druge strane, uoči poslednjeg i najvećeg protesta protiv iskopavanja litijuma koji se održao u Beogradu 10. avgusta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je optužio Zapad da podržava proteste, dodajući da su ga ruske službe bezbednosti upozorile da se spremaju "masovni neredi sa ciljem državnog udara".

Reagujući na ove optužbe, Evropska unija je 20. avgusta odlučno odbacila tvrdnju predsednika Srbije da iza nedavnih protesta protiv planova njegove vlade za iskopavanje litijuma stoje zapadne zemlje.

"Evropska unija apsolutno odbacuje optužbe da je umešana u bilo koju vrstu nezakonitih ili nelegitimnih aktivnosti povezanih sa stranim mešanjem. To nije ono što Evropska unija radi", rekao je na brifingu za novinare portparol Evropske komisije za spoljnu politiku Peter Stano.

Projekat "Jadar". ima kapacitet da zadovolji 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom i učini Rio Tinto jednim od vodećih svetskih proizvođača litijuma. Takođe bi mogao da igra ključnu ulogu u zapadnim lancima snabdevanja električnim vozilima dok Vašington i Brisel nastoje da smanje zavisnost od rivalske Kine.

XS
SM
MD
LG