Dostupni linkovi

Jednostrane i nekoordinisane radnje ugrožavaju zahtev Kosova za članstvo u EU, upozorava ambasador Nemačke


Jorn Rohde, ambasador Nemačke na Kosovu (foto arhiv)
Jorn Rohde, ambasador Nemačke na Kosovu (foto arhiv)

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rohde rekao je da su jednostrane i nekoordinisane radnje ne samo u suprotnosti sa sporazumima o Dijalogu između Kosova i Srbije, već "što je još gore, rizikuju da da zahtev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji ostane blokiran poštom".

"EU napreduje tako što okuplja oko sebe sve države članice i njihove zajednice i potreban nam je isti pristup na nacionalnom nivou", napisao je Rohde na mreži X, a uz objavu dodao reakciju portparola EU Petera Stana u vezi sa zatvaranjem nekoliko ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u EU 15. decembra 2022. Međutim, zahtev još nije bio razmatran i shodno tome Kosovo ostaje jedina zemlja u regionu koja nema status zemlje kandidata.

Politički analitičar Toby Vogel iz Saveta za politiku demokratizacije sa sedištem u Briselu, reagovao je na izjavu nemačkog ambasadora, rekavši da je u pitanju "čisto izluđivanje".

"Građani i političari Kosova znaju da za njihovu zemlju ne postoji put za članstvo u EU. Oni takođe znaju da nema 'sporazuma o Dijalogu' jer Srbija otvoreno odbacuje osnovne principe Dijaloga", istakao je Vogel.

Policijska akcija zatvaranja ekspozitura Pošte Srbije održana je 5. avgusta, kada je zatvoreno devet objekata.

Policija Kosova je saopštila da su zatvorena tri objekta Pošte Srbije u Severnoj Mitrovici, tri u opštini Leposavić, dva u Zvečanu, te jedan u Zubinom Potoku.

Akcija je počela, prema navodima policije, posle informacija dobijenih od strane Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP) da privredni operateri posluju na teritoriji Kosova bez dozvole i bez registracije u Agenciji za poslovne registre na Kosovu (ARBK).

Evropska unija saopštila je 5. avgusta da zatvaranje devet ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova smatra jednostranim i nekoordinisanim korakom kosovskih vlasti, čime se krše sporazumi koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Dijaloga uz podršku EU.

Portparol Evropske unije je naveo da EU poziva kosovsku vladu da preispita odluku i pronađe rešenje za to pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga.

SAD su saopštile da su duboko razočarane, kako su navele, jednostranim i nekoordinisanim akcijama Vlade Kosova u vezi sa ekspoziturama Pošta Srbije.

"Nekoordinisane akcije Kosova dovode građane Kosova i vojnike Kfora u veliki rizik, promovišu nepotrebnu eskalaciju regionalnih tenzija i podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera", navodi se u reagovanju američke ambasade u Prištini.

Zatvaranje objekata osudili su i službenici Pošte Srbije, funkcioneri Srpske liste - vodeće stranke Srba na Kosovu koja uživa podršku Beograda - i državnih institucija Srbije.

XS
SM
MD
LG