Dostupni linkovi

EU: Zatvaranje ekspozitura Pošta Srbije na severu Kosova kršenje sporazuma iz Dijaloga; SAD razočarane postupcima Kosova


Pripadnici Policije Kosova ispred objekta Pošte u Zvečanu
Pripadnici Policije Kosova ispred objekta Pošte u Zvečanu

Evropska unija saopštila je u ponedeljak da zatvaranje devet ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova smatra jednostranim i nekoordinisanim korakom kosovskih vlasti, čime se krše sporazumi koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Dijaloga uz podršku EU.

Portparol Evropske unije je naveo da EU poziva kosovsku vladu da preispita odluku i pronađe rešenje za to pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga.

SAD su saopštile da su duboko razočarane, kako su navele, jednostranim i nekoordinisanim akcijama Vlade Kosova u vezi s ekspoziturama Pošta Srbije.

"Nekoordinisane akcije Kosova dovode građane Kosova i vojnike Kfora u veliki rizik, promovišu nepotrebnu eskalaciju regionalnih tenzija i podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera", navodi se u reagovanju američke ambasade u Prištini.

Zamenik direktora kosovske policije za severni region Veton Elšani izjavio je da su zatvorena tri objekta Pošte Srbije u Severnoj Mitrovici, tri u opštini Leposavić, dva u Zvečanu, te jedan u Zubinom Potoku.

Elšani je izjavio da je akcija počela nakon informacija dobijenih od strane Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP) da privredni operateri posluju na teritoriji Kosova bez dozvole i bez registracije u Agenciji za poslovne registre na Kosovu (ARBK).

"Informacija se pokazala tačnom, u kom slučaju je policija obavestila državnog tužioca i nastavljamo po njegovim ovlašćenjima", rečeno je, između ostalog, u odgovoru.

Portparol EU je naveo da su se u okviru sporazuma u vezi s telekomunikacijama postignutih 2013. godine i Akcionog plana dogovorenog 2015. godine, obe strane saglasile da razgovaraju o poštanskim uslugama "u kasnijoj fazi", čime se priznaje da se to pitanje može rešiti samo u okviru Dijaloga.

U saopštenju portparola EU se dodaje da je to u ponedeljak "ponovo priznao kosovski Regulatorni organ za elektronske i poštanske usluge".

"EU je spremna da ovo pitanje uvrsti na dnevni red sledećeg sastanka Dijaloga. EU očekuje da strane razviju konstruktivne ideje koje bi mogle poslužiti kao osnova za rešenja", navodi se u saopštenju i dodaje da "jednostrane i nekoordinisane akcije ne mogu ponuditi rešenja za ovo ili bilo koje drugo pitanje koje spada u proces normalizacije između Kosova i Srbije".

EU ocenjuje da će zatvaranje postojećih službi kosovskih Srba, bez novog prethodno dogovorenog aranžmana, dodatno negativno uticati na svakodnevni život i uslove života pripadnika te zajednice.

Reakcija Beograda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je ponašanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin) "pokušaj izazivanja ratnog sukoba".

"Mi ne želimo rat, želimo da sačuvamo mir. Kurti to radi smišljeno i organizovano i uz podršku pojedinih zapadnih sila", naveo je Vučić.

Vučić je saopštenje Evropske unije nazvao "sramotnim i bezobraznim" zbog poziva da se pronađe rešenje putem pregovora u okviru Dijaloga, rekavši da postoji sporazum iz 2015. o telekomunikacijama i Pošti Srbije, tvrdeći da je taj sporazum "brutalno pregažen".

Naveo je da je razgovarao sa predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom i da je prosledio "nedvosmislenu poruku".

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković izjavio je da je kosovska policija privela direktora radne jedinice na Kosovu Ivana Milojevića i njegove saradnike sa, kako je rekao, nalogom da se svi narednog dana jave na dodatno saslušanje.

Anđelković je rekao da Pošta "usluge pruža u skladu sa svim važećim propisima", a da je akcijom policije na Severu Kosova "nastavljen sistematski teror" u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom.

On je rekao da će, ako se zatvore poštine poslovnice, biti preduzeti svi neophodni koraci da Pošta i dalje bude na usluzi stanovništvu na Kosovu.

Anđelković je takođe apelovao na međunarodne institucije da stanu na put "novom bezumlju".

Srpska lista, najveća partija srpske zajednice na Kosovu, osudila je akciju Policije Kosova, uz ocenu da se njom "krše sporazumi postignuti u Briselu 2015. pod pokroviteljstvom Evropske unije".

"Time se čitav dijalog i njegova zaostavština anuliraju a Evropska unije srozava svoj ionako slab autoritet i ugled koji ima u očima srpskog naroda", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Dodaju da ukidanje poštanskih usluga posle ukidanja dinara "predstavlja najteži udarac za funksionisanje srpskih institucija i pružanje usluga građanima na ovim prostorima".

Na zatvaranje objekata Pošte Srbije reagovalo je i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije koje je osudilo akciju Policije Kosova.

Ocenili su da je reč o jednom "u mnoštvu primera demonstriranja otvorene sile i protivpravnog delovanja" vlasti u Prištini koje, kako navode, "za cilj imaju trajni progon preostalog srpskog i drugog nealbanskog stanovništva" sa Kosova.

"Ministarstvo očekuje da relevantni međunarodni akteri reaguju u najkraćem roku", navodi se u saopštenju.

Regulatorni organ za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP) je regulatorno telo u oblasti elektronskih komunikacija i poštanskih usluga, koje nadgleda regulatorni okvir definisan Zakonom o elektronskim komunikacijama, Zakonom o poštanskoj službi i politikama razvoja.

Pošta Srbije na Kosovu vrši različite isplate Srbima na Kosovu, iz sredstava koja im je dodelila Vlada Srbije, uključujući: plate, dečije dodatke i penzije.

Takođe, preko Pošte Srbije se na Kosovu vrše razna plaćanja za usluge koje građani dobijaju od paralelnih institucija, koje posluju po srpskom sistemu, na primer, plaćanja za izdavanje srpskih dokumenata, uplate ispita, transfer novca itd.

Pored opština na severu Kosova, naseljenih većinski srpskim stanovništvom – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – Pošta posluje i u oblastima naseljenim Srbima, južno od Ibra.

Rad Pošte otežan je od početka ove godine, odlukom Centralne banke Kosova (CBK), koja je evro proglasila jedinom valutom za gotovinsko plaćanje.

Time je zabranjena upotreba srpskog dinara.

Srbija tvrdi da deli pomoć u vrednosti od milion evra srpskim stanovnicima na Kosovu.

Međunarodna zajednica je kritikovala kosovske vlasti zbog donošenja ove odluke, rekavši da ne nude dovoljno alternativa za lokalne Srbe.

XS
SM
MD
LG