Dostupni linkovi

Novi protesti protiv rudarenja litijuma u Srbiji


Protest u protiv iskopavanja litijuma koji je održan u Boru, gradu na istoku Srbije, 5. avgusta 2024.
Protest u protiv iskopavanja litijuma koji je održan u Boru, gradu na istoku Srbije, 5. avgusta 2024.

U više mesta i gradova Srbije u ponedeljak su održani protesti protiv iskopavanja litijuma na zapadu zemlje i otvaranja rudnika multinacionalne kompanije Rio Tinto .

U organizaciji ekoloških udruženja građani su se okupili u Boru, Rači, Smederevu, Rekovcu i Bresnici kod Čačka.

Pod sloganom "Ne ćutim jer imam decu" u Boru, na istoku zemlje, građani su održali protest kako bi pružili podršku stanovnicima zapadne Srbije u borbi protiv rudarenja litijuma.

Saša Ranđelović iz Bora na ulicu je izašao jer veruje da bi efekti otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto mogli biti pogubni za taj deo zemlje.

U razgovoru za RSE osvrnuo se na posledice 100-godišnjeg rudarenja u njegovom gradu.

"Ovo je devastirana sredina. Ljudi u ovim krajevima više se ne bave stočartom iako je ovo nekada bio stočarski kraj", istakao je Ranđelović.

Veruje da sličnu sudbinu čeka i dolinu reke Jadar gde je rudnik litijuma planiran.

"To je izuzetno plodan kraj gde može da se živi od poljoprivrede. Ljudima sada žele na silu da nametnu da umesto ratara budu rudari", smatra Ranđelović.

Stanovnik Bora Saša Ranđelović veruje da bi najavljeni rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji imao loše posledice po kvalitet zemlje i poljoprivredu u tom kraju.
Stanovnik Bora Saša Ranđelović veruje da bi najavljeni rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji imao loše posledice po kvalitet zemlje i poljoprivredu u tom kraju.

Učesnici protesta u Boru tražili su i od lokalnih vlasti da se u dnevni red borske skupštine uvrsti tačka koja će biti posvećena ekološkim pitanjima u tom kraju.

Skup u Boru podržali su ekološki aktivisti i organizacije iz homoljkog sela Laznice kod Žagubica i susednog Majdanpeka.

Do novog talasa protesta širom Srbije dolazi nakon odluke Vlade Srbie 16. jula da nastavi sa projektom izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, pošto ga je prethodno stopirala 2022. godine.

Tome je prethodila odluka Ustavnog sud Srbije koji je 11. jula proglasio neustavnom odluku Vlade Srbije da zaustavi projekat Rio Tinta, vredan 2,4 milijarde dolara.

Vlada Srbije u Beogradu je 19. jula sa Evropskom unijom potpisala "Memorandum o kritičnim sirovinama" koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Jadru do proizvodnje baterija za električna vozila.

Deo stručne javnosti i ekoloških udruženja u Srbiji proteklih godina tvrde da bi rudarenje litijuma moglo da ima velike negativne posledice po životnu sredinu.

Sa druge strane, Rio Tinto, koji u Jadru planira podzemni rudnik litijuma, postrojenje za preradu i odlagalište jalovine, više puta je saopštio da je projekat ekološki bezbedan.

Ta britansko-australijska kompanija tvrdi da projekat Jadar može bezbedno da se razvija uz poštovanje domaćih i međunarodnih standarda i uz minimalni uticaj na životnu sredinu.

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

U dolini reke Jadar kompanija Rio Tinto je 2004. pronašla jadarit, mineral koji sadrži litijum i bor i planira da otvori rudnik koji bi godišnje proizvodio oko 58.000 tona litijum karbonata.

Prema poslednjim najavama vlasti, predvođenih Srpskom naprednom strankom taj rudnik bi mogao da počne sa radom 2028. ako kompanija ispuni ekološke propise i dobije neophodne dozvole.

Pokret Kreni-promeni u maju 2022. uputio je Skupštini Srbije narodnu inicijativu koji je potpisalo 38.000 građana da se zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora u Srbiji. Ta peticija za sada nije uvrštena na dnevni red državnog parlamenta.

XS
SM
MD
LG