Dostupni linkovi

Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava osudili odluku Šapića o festivalu 'Mirëdita'


Otvaranje festivala "Miredita, dobar dan" u Beogradu, 29. maj 2019.
Otvaranje festivala "Miredita, dobar dan" u Beogradu, 29. maj 2019.

Udruženje Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji osudili su 19. juna izjavu predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandra Šapića da grad neće davati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje festivala "Mirëdita, dobar dan", koji predstavlja savremenu kulturnu i društvenu scenu Kosova.

Naime, Šapić je 15. juna na zvaničnom portalu grada Beoinfu rekao da se "izričito protivi održavanju festivala, jer godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko".

"Mi kao Uprava grada nemamo zakonsku mogućnost da ih zabranimo, ali ni na jedan način nećemo dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom njima bude na usluzi."

Žene u Crnom i Helsinški odbor za ljudska prava u zajedničkom saopštenju ističu se da je takvom izjavom Šapić gostima poručio da nisu dobrodošli:

"Odnosno da sa stanovništvom Republike Kosovo ne želi i neće da ima dobrosusedske odnose. Organizatorima je poručio da ne poštuje njihove mirovne napore koji godinama unazad vode unapređenju mira u region, a svojim istomišljenicima da je otvorena sezona lova na sve one koji misle drugačije od vladajućeg režima".

Udruženja navode da je Šapić kao funkcioner Srpske napredne stranke i ranije imao ksenofobične i rasističke izjave koje su se odnosile na stanovništvo Kosova albanske nacionalnosti.

"Njegov je politički stav izraz politike rata koja je rezultirala sistematskim ratnim zločinima. Taj stav je i nastavak politike rata drugim sredstvima. Nije festival taj koji je doveo do nezavisnosti Kosova, nego zločini počinjeni u naše ime", ističe se u saopštenju udruženja Žene u crnom i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Saopštenje su podržale i organizacije Fond za humanitarno pravo, Žene za mir, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Ravangrad, Rekonstrukcija ženski fond, Urban in, SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja, Udruženje žena Peščanik, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Autonomni ženski centar.

Reagovala i Radna grupa Nacionalnog konventa o EU

A Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 osudila je "antiustavne pozive" na zabranu ili odlaganje festivala "Mirëdita, dobar dan", jer ta manifestacija "doprinosi normalizaciji i pomirenju između albanskog i srpskog društva", prenosi Beta.

U saopštenju su ocenili da je organizacija festivala "u potpunosti u skladu sa zakonskom regulativom Srbije", a da su pozivi na zabranu ili odlaganje manifestacija "u suprotnosti sa Ustavom i zakonima koji regulišu slobodu okupljanja i slobodu govora i samim tim protiv ustavnog poretka Srbije".

"Podsećamo nadležne organe, pre svega policiju i tužilaštvo, da su dužni da omoguće nesmetanu organizaciju festivala 'Mirëdita, dobar dan', kao i bezbedan pristup posetiocima svim događajima koji se organizuju u okviru festivala", piše u saopštenju koje je prenela Beta.

Todorović: Festival nikome ne gura prst u oko

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović izjavila je 15. juna da na organizovanje festivala "Mirëdita, dobar dan" neće uticati to što je gradonačelnik Beograda izjavio da gradska uprava neće davati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje ovog festivala.

"Izjava Šapića ne utiče na organizovanje festivala, jer se festival već godinama mahom dešava u privatnim prostorima. Festival nikome ne gura prst u oko, on ni na koji način ne vređa niti ugrožava praznike u Srbiji", rekla je Sofija Todorović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Festival "Mirëdita, dobar dan" se u Beogradu održava od 2014. godine.

Tokom čitave decenije pratili su ga protesti desničarskih organizacija i partija u Srbiji koji su pokušavali da spreče njegovo održavanje i tražili od vlasti da zabrane ovu manifestaciju.

Organizatori festivala "Mirëdita, dobar dan" su nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative i organizacija Integra sa Kosova.

XS
SM
MD
LG