Dostupni linkovi

Festival 'Mirëdita, dobar dan' u Beogradu od 27. do 29. juna


Otvaranje festivala "Mirëdita, dobar dan!" u Beogradu, arhiva
Otvaranje festivala "Mirëdita, dobar dan!" u Beogradu, arhiva

Festival "Mirëdita, dobar dan!", biće jedanaesti put održan u Beogradu od 27. do 29. juna, i predstavljaće spoj umetnosti i savremene kulturne scene, objavljeno je na sajtu festivala.

Najavljeno je da će festival biti svečano otvoren predstavom "Otac i otac" kosovskog dramaturga Jetona Neziraja u režiji Kuštrima Koljićija, u četvrtak, 27. juna u beogradskom klubu "Dorćol Plac" (Doćol Platz).

Tijana Đuknić iz nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) kazala je da, pored kulture, festival pokreće važna pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti, u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za odnose Srbije i Kosova.

"I jedinstvena je platforma za kulturnu razmenu, kao i dijalog o važnim pitanjima koja se izbegavaju i zanemaruju", dodala je Đuknić.

Ona je rekla da je kulturna razmena moćan alat za promovisanje pomirenja i održivog mira, kao i premošćivanje jaza između dveju kultura.

Debatni program festivala biće posvećen pitanjima kulturne razmene između Srbije i Kosova, odnosno, "zabranama i preprekama pri kulturnoj, akademskoj, i umetničkoj saradnji, kao i suočavanju sa ratnim bremenom/nasleđem".

Prva debata pod nazivom "Normalizacija zabrane ili zabrana normalizacije" održaće se u petak, 28. Juna, dok će se druga, koja će ujedno biti i promocija knjige "Zapisi crva Smolinskog" mladog književnika Azema Delijua, odnositi na pitanje "suočavanja sa ratnim bremenom/nasleđem, kao i implikacijama koje ono danas ima na odnose između Kosova i Srbije".

Na repertoaru ovogodišnjeg festivala nalazi se i film "Vera sanja more" kosovske autorke Kaltrine Krasnići, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, nakon čega je osvojio nagrade na filmskom festivalu u Tokiju, Geteborgu, ali i beogradskoj "Slobodnoj zoni". Film će biti prikazan u "Koska baru" u subotu, 29. juna.

Koncert kosovskog benda "La Fazani" biće održan u klubu "Elektropionir" u petak, 28. juna, a istog dana u "Endžio Habu" biće otvorena i izložba vizuelne umetnice Ermire Murati, čije je umetničko ime Orange Girl.

Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan, a ceo program može se naći na sajtu festivala.

Festival "Mirëdita, dobar dan!" održava se jednom godišnje, naizmenično u Prištini i Beogradu, sa ciljem da Kosovu približi srpsku kulturnu scenu i obrnuto, da publici iz Srbije predstavi savremenu kulturno-umetničku scenu Kosova.

Kroz saradnju i druženje mladih, ovaj festival gradi mostove nakon rata na Kosovu devedesetih i doprinosi pomirenju društava čije države i dve decenije kasnije pregovaraju o normalizaciji odnosa

Festival organizuju nevladine organizacije - Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Srbije i Integra sa Kosova.

Za razliku od "Mirëdite" u Beogradu, koju su svaki put pratili incidenti, protesti desničarskih i navijačkih grupa i jako policijsko obezbeđenje, svi događaji na ovom festivalu u Prištini protekli su mirno.

XS
SM
MD
LG