Dostupni linkovi

Odobrena reorganizacija ministarstava u Sjevernoj Makedoniji


Sjednice Skupštine održane 8. juna
Sjednice Skupštine održane 8. juna

Sa 88 glasova za i 22 protiv, Skupština Sjeverne Makedonije usvojila je u subotu Zakon o uređenju ministarstava u novoj Vladi.

Zakonom je predviđeno da će od 16 postojećih ministarstava biti 20.

Poslanici albanske opozicije - Evropskog fronta - glasali su i za promjene koje je predložio premijerski zastupnik Hristijan Mickoski, a koje bi omogućile većinskim strankama, VMRO DPMNE i koaliciji VLEN, da dobiju dvije trećine glasova.

Podrška Zakonu od strane albanske opozicije data je u zamjenu za formiranje ad hoc komisije u Skupštini, za nadzor pravednog predstavljanja etničkih grupa u institucijama.

Odobrene promjene se uglavnom tiču sektora privrede i uprave, ali i drugih.

Od Ministarstva za informaciono društvo i upravu formiraće se dva ministarstva, jedno za digitalizaciju i drugo za upravu.

Ministarstvo privrede i rada formiraće se od Ministarstva privrede, dok će sektor energetike, koji je funkcionisao u okviru privrede, postati Ministarstvo energetike i rudarstva.

Tu će biti i ministar za socijalnu politiku, demografiju i omladinu, zatim ministar kulture i turizma, kao i ministar sporta.

Usvajanjem izmjena otvara se put za formiranje nove Vlade između VMRO DPMNE, koalicije VLEN i pokreta ZNAM.

Razgovori između ovih stranaka o podjeli ministarstava su već završeni.

Mandatar za premijera Hristijan Mickoski rekao je u petak da će novi sastav Vlade iznijeti na glasanje u Skupštini odmah nakon izglasavanja Zakona o uređenju ministarstava.

Vlada se bira sa 61 glasom zastupnika od 120 koliko ih broji Sobranje Sjeverne Makedonije.

Iz Sjeverne Makedonije na more u Hrvatsku, ali ne na odmor već na rad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
XS
SM
MD
LG