Dostupni linkovi

EU zabranila još četiri ruska medija zbog 'širenja propagande'


Poslanici Evropskog parlamenta tokom plenarne sednice u Evropskom parlamentu u Strazburu, istočna Francuska, 13. marta 2024. Ilustrativna fotografija
Poslanici Evropskog parlamenta tokom plenarne sednice u Evropskom parlamentu u Strazburu, istočna Francuska, 13. marta 2024. Ilustrativna fotografija

Evropska unija je 17. maja zabranila emitovanje programa još četiri ruska medija u EU zbog, kako se navodi, širenja propagande o invaziji na Ukrajinu i dezinformacija.

Zabrana emitovanja događa se uoči izbora za Evropski parlament.

Najnoviju grupu medija čiji je rad zabranjen su vebsajt Glas Evrope, ruska državna novinska agencija RIA Novosti, listovi Izvestia i Rossiiskaia Gazeta, za koje EU tvrdi da su svi pod kontrolom Kremlja.

Zvaničnim saopštenjem o sankcijama potvrđena je odluka koju su ranije ove nedelje doneli ambasadori 27 država članica bloka.

"Ovi mediji su pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom rukovodstva Ruske Federacije i bili su od suštinskog značaja i instrumenti u pokretanju i podršci agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i za destabilizaciju njenih susednih zemalja", navodi EU u saopštenju.

U saopštenju se navodi da ti mediji posebno ciljaju na "evropske političke stranke, posebno tokom izbornih perioda".

Zabrane obuhvataju "sva sredstva prenosa i distribucije u EU ili koja su usmerena na zemlje članice EU", ali ne sprečavaju novinare iz medija koji rade u Evropskoj uniji.

Belgija je već prošlog meseca otvorila istragu o sumnjivom ruskom mešanju u junske izbore u celoj Evropi, rekavši da je obaveštajna služba njene zemlje potvrdila postojanje mreže koja pokušava da potkopa podršku Ukrajini.

Češka vlada uvela je sankcije određenom broju ljudi nakon što je tamo otkrivena proruska operacija uticaja. Prema navodima, oni su se obraćali poslanicima Evropskog parlamenta i nudili im novac za promovisanje ruske propagande.

Od početka rata u februaru 2022, EU je već suspendovala rad više medija, između ostalih, Russia Today (RT) i Sputnjik.

Izvor: AP, AFP
XS
SM
MD
LG