Dostupni linkovi

Netanjahu ne odustaje od operacije u Rafi, izgledi za prekid vatre 'malo obećavajući'


Fotoarhiv, premijer Izraela Benjamin Netanjahu, 7. januar 2024.
Fotoarhiv, premijer Izraela Benjamin Netanjahu, 7. januar 2024.

Izraelski predsednik Benjamin Netanjahu izjavio je 17. februara na konferenciji za medije da kritičari koji pozivaju Izrael da ne pokrećesvoju vojnu akciju u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, zapravo govore njegovoj zemlji da "izgubi rat" protiv Hamasa, prenela je agencija AFP.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države označile su Hamas kao terorističku organizaciju.

Izraelski premijer je takođe nagovestio da će vojnici ući u južni grad u Pojasu Gaze bez obzira da li je dogovoreno oslobađanje talaca.

"Čak i ako to postignemo, ući ćemo u Rafu“, rekao je Netanjahu.

Agencija Rojters (Reuters) je izvestila 17. februara da je Netanjahu izjavio da je poslao pregovarače na pregovore o primirju u Kairu na zahtev američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), ali da se oni nisu vratili na dalje razgovore jer su Hamasovi zahtevi bili "nerealni".

Netanjahu je rekao da nema smisla dalje pregovarati "dok Hamas ne izmeni svoje zahteve", dodajući da se širi diplomatski dogovor sa Palestincima može postići samo direktnim pregovorima bez ikakvih preduslova.

Zvaničnik Katara, zalivske zemlje koja posreduje u pregovorima između Izraela i Hamasa, izjavio je 17. februara da izgledi za novu obustavu vatre "nisu baš obećavajući" nakon što je Izrael odbacio pozive međunarodne zajednice da odustane od ofanzive na Rafu, prenela je agencija AFP.

Napori na postizanju primirja intenzivirani su ove nedelje dok su Katar i drugi posrednici Egipat i Sjedinjene Američke Države (SAD) Države pokušavali da obezbede prekid vatre pre nego što izraelske trupe uđu u Rafu, u grad na jugu Pojasa Gaze u koji se, usled napada Izraela, sklonilo se više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani, koji se ove nedelje sastao sa pregovaračima iz Izraela i Hamasa, rekao je da su se napori za prekid vatre zakomplikovali insistiranjem "mnogih zemalja" da svako novo primirje uključuje dalje oslobađanje talaca.

"Obrazac u poslednjih nekoliko dana nije baš obećavajući", rekao je on na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Izraelski planovi za ofanzivu na Rafu izazvali su međunarodnu zabrinutost da bi takva akcija dovela do naglog pogoršanja humanitarne krize u Gazi.

Rat u Gazi počeo je napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je rezultirao smrću oko 1.160 ljudi, većinom civila, prema zvaničnim podacima izraelskih zvaničnika.

Hamas je uzeo oko 250 ljudi za taoce, od kojih je oko 130 još uvek u Gazi, uključujući 30 za koje se pretpostavlja da su mrtvi, prema podacima izraelskih vlasti.

U ofanzivi Izraela na Gazu od tada je, prema podacima Ministarstva zdravlja u gazi pod kontrolom Hamasa, ubijeno najmanje više od 28.000 ljudi, uglavnom žena i dece.

XS
SM
MD
LG