Dostupni linkovi

Oduševljenje i nesigurnost oko najave osnivanja bektašijske države u Tirani


Bektaši hodočasnici na vrhu planine Tomor u čast Abasa ibn Alija, nasljednika poslanika Muhameda, kojeg poštuju sljedbenici bektašijskog reda, Albanija, avgust 2022.
Bektaši hodočasnici na vrhu planine Tomor u čast Abasa ibn Alija, nasljednika poslanika Muhameda, kojeg poštuju sljedbenici bektašijskog reda, Albanija, avgust 2022.

Niko ne zna kako će tačno izgledati, niti šta će doneti eventualno formiranje države za bektašije u Tirani, ali pozdravljaju inicijativu.

Pristalice reda Bektaša u Albaniji i na Kosovu smatraju da je vreme za osnivanje jednog takvog verskog centra.

"To je divna stvar. Ne znamo kako će se to ostvariti, ali je veoma dobro da svet prepozna bektašizam", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Zaljo Ćato (Zalo Qato), bektašijski vernik iz okruga Berat u Albaniji.

Za bektašiju iz Prištine, Fetaha Bakiju, ovo je takođe radosna vest – ne samo za versku zajednicu, već i za Albance u celini.

"Nikada nismo imali verski centar, a doprinosili smo svim religijama koje postoje na svetu", dodaje Bakija.

Vest da Albanija "planira formiranje nove muslimanske države unutar svog glavnog grada" objavljena je 21. septembra u prestižnom američkom listu New York Times.

Dan kasnije, 22. septembra, premijer Albanije, Edi Rama, objavio je pokretanje ove inicijative tokom govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Rama: Podržati transformaciju Svetskog sedišta bektašija u suverenu državu unutar Tirane
Rama: Podržati transformaciju Svetskog sedišta bektašija u suverenu državu unutar Tirane

"Možemo raditi male stvari s velikom ljubavlju. Ovo je princip koga se Albanija pridržava i to je ono čemu težimo. To je izvor naše inspiracije, da podržimo transformaciju Svetskog sedišta bektašija u suverenu državu unutar našeg glavnog grada, Tirane, kao jedan novi centar umerenosti, tolerancije i mirnog suživota", rekao je Rama u svom govoru.

Prema Raminim rečima, suvereni entitet reda bektaša bio bi izgrađen na zemljištu Svetskog sedišta bektašija u Tirani.

'Ne želimo vlast, već nastavak tradicije'

Svetsko sedište bektašija u Tirani saopštilo je da podržava inicijativu Vlade Albanije kojom bi se priznao red bektaša "kao nezavisna država koja ima moć samoupravljanja, posvećena podršci svojoj viševekovnoj tradicija umerenosti i duhovnog angažovanja".

Napominje se i da bi time red bektaša dobio suverenitet sličan Vatikanu – gradu državi u Italiji koji je sedište Rimokatoličke crkve.

Za bektašije širom sveta, ovaj suverenitet obezbeđuje zvanično priznanje njihove verske zajednice i obezbeđuje zaštitu njihovih duhovnih praksi.
- navodi Svetsko sedište bektašija

Svetsko sedište bektašija navodi i da bi im ovaj potez Vlade Albanije omogućio jačanje uloge u podsticanju globalnog međuverskog dijaloga, te suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu u svetu.

"Za bektašije širom sveta, ovaj suverenitet obezbeđuje zvanično priznanje njihove verske zajednice i obezbeđuje zaštitu njihovih duhovnih praksi. Ova inicijativa se ne odnosi na samoopredeljenje; niti tražimo uticaj ili političku moć. Umesto toga, mi tražimo slobodu da nastavimo našu vekovnu tradiciju duhovne umerenosti i verske inkluzije", navodi se u saopštenju.

Baba Mondi je u razgovoru za New York Times rekao da nova država neće imati vojsku, graničare ili sudove, već samo "malu obaveštajnu službu, jer i mi imamo neprijatelje".

Zastava Albanije, zastava bektašijske zajednice i zastava Kosova, Đakovica
Zastava Albanije, zastava bektašijske zajednice i zastava Kosova, Đakovica

'Došlo je vreme da se ideja ostvari'

Inicijativa premijera Rame, međutim, naišla je na kritike političkih protivnika. Pored ostalih, bivši premijer Albanije, Salji Beriša (Sali Berisha), je rekao da želi da "skrene pažnju građana sa prevara" i "antialbanskih stavova Ramine Vlade".

Na to je Rama odgovorio kako je "došlo vreme da se ova ideja ostvari", jer je "u potpunoj harmoniji sa našim nacionalnim interesima".

"Da se danas baviš ovom temom znači štititi izuzetnu vrednost istorijskog i kulturnog nasleđa albanskog naroda, ne računajući i druge velike koristi koje će doneti osnivanje ovakvog suverenog entiteta u svetu u kojem živimo", napisao je Rama na platformi X.

U Albaniji trenutno ima jako malo informacija o tome kako i kada će se formirati ovaj entitet, ko će dobiti državljanstvo i šta će od toga imati.

Uprkos naporima, RSE nije uspeo da dobije više informacije od Svetskog sedišta bektašija u Tirani i na Kosovu.

Lider bektašija na Kosovu, Rauf Radonići (Rrauf Radoniqi), rekao je da ne može da komentariše tu inicijativu, jer još nije dobio nikakav zvanični dokument od Svetskog sedišta bektašija, koji bi i trebao da pruži više zvaničnih informacija.

Enterijer Velike Tekije bektašija u Đakovici
Enterijer Velike Tekije bektašija u Đakovici

Takođe, ovu inicijativu nisu želeli da komentarišu ni predstavnici Muslimanske zajednice Albanije, Islamske zajednice Kosova, niti Srpske pravoslavne crkve u Albaniji.

U objavi na društvenoj mreži X, ni premijer Edi Rama nije izneo više detalja.

"Od ideje do njenog ostvarenja je dug put, da bi se sve razjasnilo treba razviti čitav javni i zakonodavni proces. Tako da nema žurbe, niti potrebe za besmislenim polemikama", napisao je.

Rama je za New York Times rekao da samo nekoliko njegovih najbližih saradnika zna za plan, dok saveznici NATO-a, poput Sjedinjenih Američkih Država, nisu konsultovani.

RSE se obratio NATO-u, Američkom Stejt Departmentu i EU, sa upitom da prokomentariše Ramin plan, ali odgovor nije stigao.

'Dobra vest, ali ne znamo kako će izgledati'

Pripadnici bektašijske zajednice, sa kojima je ekipa RSE razgovarala, priznaju da nemaju mnogo detalja o najavi formiranja nove verske države.

Ćato, koji je na poziciji sekretara Kancelarije Svetskog sedišta bektašija u okrugu Berat u Albaniji, kaže samo da je zadovoljan.

"Mi smo svetska prestonica (bektašija), pa zašto ne bismo bili država? Neka nas svet prizna. Ne znam kako će to funkcionisati, kako će se to raditi. Nisam upoznat, video sam to na televiziji i mi se jako dobrom idejom", kaže on.

Bakija iz reda bektaša na Kosovu, ne veruje će eventualna nova država doneti koristi koje bi mogle da promene njegov društveni status.

"Pripadam albanskoj bektašijskoj zajednici koja je deo svetske bektašijske zajednice. Ništa ne menja moj status. Jedino je to što bi imali svetski centar u kome bi, kao bektašije, učešće imale sve države sveta koje među svojim stanovništvom imaju bektašije", kaže Bakija.

Šta kažu sociolozi?

Sociolog i istraživač iz Albanije, Zihdi Derviši (Zyhdi Dervishi), ocenjuje da je inicijativa za stvaranje verske države u okviru države Albanije, generalno gledano, pozitivna.

"Centar svetskog bektašizma je u Tirani, postoji i istorijski razlog za to. Bektašije su velika vrednost za državu... inicijativa funkcioniše u okviru logičkih parametara, pametno, humano, nema ničega lošeg", kaže Derviši za RSE.

"Međutim, ukoliko počnu kampanju prelaska dela sunitskih muslimana u bektašije, onda ćemo imati problema", dodaje on.

Derviši smatra da bi bilo dobro promovisati vrednosti verskog sklada kroz ovu organizaciju.

Profesor sociologije na Univerzitetu u Prištini, Artan (Muhaxhiri) Muhadžiri, ne očekuje da će inicijativa ili eventualna realizacija nove bektašijske države u okviru albanske države uticati na zajednicu bektaša na Kosovu.

Ako bektašijska zajednica bude izdvojena i bude imala neuporedivo veću podršku albanske države, u odnosu na druge verske zajednice, onda će to izazvati nezadovoljstvo.

Prema njegovim rečima, verske zajednice na Kosovu i u Albaniji funkcionišu odvojeno, imaju posebne i specifične tradicije i imaju poseban razvoj.

Međutim, kako dodaje, eventualno uspostavljanje nove države pozdravila bi zajednica bektašija na Kosovu.

"Uveren sam da je ta ideja zatekla predstavnike drugih veroispovesti, jer nije bilo reakcija. Ali što se tiče delikatne verske ravnoteže, to bi moglo stvoriti novi efekat. Sve će zavisiti od toga kako će takva država biti osmišljena", kaže Muhadžiri za RSE.

Velika teka zajednice Bektaši u Đakovici, pogled iznutra.
Velika teka zajednice Bektaši u Đakovici, pogled iznutra.

Napominje da je Albanija poznata po međureligijskom skladu i odvojenosti države od vere, ali i skreće pažnju na mogućnost reakcije drugih verskih zajednica u Albaniji.

"Ako bektašijska zajednica bude izdvojena i bude imala neuporedivo veću podršku albanske države, u odnosu na druge verske zajednice, onda će to, naravno, izazvati nezadovoljstvo. Logično, i druge zajednice bi zahtevale isti tretman od države", kaže Muhadžiri.

Na kraju, on izražava skepsu u pogledu realizacije ideje, uz ocenu da to "zahteva mnogo ulaganja" i "izmene pozicija drugih verskih zajednica u Albaniji".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG