Dostupni linkovi

U Crnoj Gori uhapšen Binali Camgoz zbog korišćenja lažne isprave


Turski državljanin Binali Camgoz je na međunarodnoj potjernici jer se u Turskoj tereti za više krivičnih djela.
Turski državljanin Binali Camgoz je na međunarodnoj potjernici jer se u Turskoj tereti za više krivičnih djela.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala Crne Gore uhapsili su Binalija Camgoza, državljanina Turske, zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Riječ je o vođi visokorizične kriminalne grupe prepoznate u izvršenju najtežih krivičnih djela na teritoriji Turske i drugih zemalja", naveli su u utorak iz Ministarstva.

Sumnja se da je Binali 2022. godine prilikom osnivanja pravnog lica Lion & d.o.o Budva, posredstvom jedne knjigovodstvene agencije iz Budve, registrovao preduzeće sa lažnom turskom ispravom pod imenom Mehmet Alibajhan.

Iz Ministarstva dodaju da je Turska za Camgozom raspisala međunarodnu potjernicu zbog krivičnog postupka za više kaznenih djela, među kojima su stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva.

Camgoz je bio uhapšen početkom jula 2022.godine u Crnoj Gori, prema potjernici Interpola.

Podnio je zahtjev za azilom u Crnoj Gori i taj postupak je u toku.

Prošle sedmice je Ministarstvo pravde Crne Gore odbilo izručenje Camgoza Turskoj, s obrazloženjem da bi se moglo raditi o progonu zasnovanom na etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Odluku je donio ministar pravde Andrej Milović, koji odlučuje o izručenjima, iako je Viši sud 1. juna 2023. utvrdio da su ispunjeni uslovi za njegovu ekstradiciju.

Iz Ministarstva su naveli da je Camgoz pripadnik kurdske zajednice i šiitski musliman, čiji je član porodice (sin) preminuo uslijed postupanja bezbjednosnih organa Turske.

Među razlozima odbijanja izručenja je i loše zdravstveno stanje turskog državljanina, koji je nepokretan i već 15 godina paraplegičar.

Navedeno je i da bi izručenjem bila prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima, saopštili su iz Ministarstva pravde 23. januara.

Nakon što je nedavno izašao iz zatvora u Spužu, nedaleko od Podgorice, Camgoz je boravio u Prihvatilištu za strance.

Camgoz, koji se nadao slobodi, sada se suočava s pravdom i od strane crnogorskih vlasti, saopštio je povodom njegovog hapšenja ministar unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović.

XS
SM
MD
LG