Dostupni linkovi

Posmatrač iz EU premijerki Srbije: Mesec dana nema istrage o izbornim neregularnostima


Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreas Šider, 27. april 2021.
Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreas Šider, 27. april 2021.

Vođa delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreas Šider (Schieder), koji je bio posmatrač na izborima u Srbiji 17. decembra, izjavio je da ni mesec dana od izbora u Srbiji vlasti nisu istražile navode o neregularnostima, iako je mnogo građana i poslanika Evropskog parlamenta u više navrata to tražilo.

Šider je to napisao na društvenoj mreži X (bivši Tviter) 17. januara, odgovarajući na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja ga je dan ranije na toj mreži optužila da krši kodeks posmatračke misije ODIHR, kao i da je na dan izbora posetio četiri izborna mesta i da nije izneo nikakva zapažanja ili primedbe o izbornom procesu.

"Na više od 10 biračkih mesta (a ne na četiri), koje sam posetio, nikada nisam ništa potpisao niti je trebalo da prijavim primedbe u službenu evidenciju na biračkom mestu, kako se tvrdi. Premijerka treba da zna da to ne funkcioniše tako. Mi izveštavamo samo direktno ODIHR-u", napisao je Šider.

On je ocenio da premijerka Srbije "nastavlja krstaški rat protiv međunarodnih posmatrača".

Negirao je i da je prekršio Kodeks ponašanja ODIHR-a, za koji kaže da obavezuje posmatrače do konferencije za štampu dan nakon izbora, a nakon toga svi posmatrači bili su slobodni da daju izjave.

"Predlažem premijerki da se smiri i koncentriše na zadatak. Prošlo je mesec dana od izbora a srpske vlasti nisu istražile nijednu tvrdnju o neregularnostima, što su mnogi građani Srbije i poslanici u Evropskom parlamentu više puta tražili i ponovo će tražiti danas u debati u Evropskom parlamentu", napisao je Šider.

Predsednica Vlade Srbije je, između ostalog, napisala da je Šider jedini od 475 međunarodnih posmatrača koji su nadgledali izbore, a koji otvoreno i konstantno krši Kodeks ponašanja posmatrača ODIHR-a i zahtev da se posmatrači uzdrže od javnog komentarisanja izbornog procesa i iznošenja zapažanja.

Vanredni parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji održani su 17. decembra.

Najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" optužuje vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za prekrajanje rezultata izbora i traži raspisivanje novih.

Na izborne neregularnosti ukazuju domaći i međunarodni posmatrači.

U Preliminarnom izveštaju koji je objavio ODIHR se, između ostalog, navodi da je izborni dan prošao mirno, ali i da "je narušen izolovanim slučajevima nasilja, proceduralnim nepravilnostima i čestim navodima da se birači organizovano prevoze autobusima kako bi dali podršku vladajućoj stranci na lokalnim izborima".

Posmatračka misija CRTA-e objavila je da je 17. decembra, na dan održavanja izbora u Srbiji, došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora.

CRTA je zabeležila organizovano dovođenje birača iz drugih gradova Srbije i inostranstva u Beograd, kao i više punktova koji su služili kao logistički centri, odakle su birači upućivani i sprovođeni na biračka mesta u raznim delovima glavnog grada.

Svedočenja o tome zabeležio je i Radio Slobodna Evropa.

Vlast negira navode da su izbori, održani 17. decembra, bili neregularni.

XS
SM
MD
LG