Dostupni linkovi

Brnabić: Na Berlinskom procesu smo pričali o situaciji na Kosovu, nije bilo pritisaka


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 16. oktobra da se nije sastala sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem tokom samita Berlinskog procesa u Tirani.

Brnabić i Kurti našli su se na istom mestu tri sedmice nakon oružanog napada na kosovsku policiju u selu Banjska na severu Kosova, koji je doveo do dodatnog zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine.

Evropski zvaničnici, na čelu nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon Der Lajen poručili su u Tirani da je neprihvatljiv napad naoružane grupe Srba na kosovsku policiju, ukazujući na značaj saradnje srpskih vlasti sa kosovskim.

A kako je navela premijerka Srbije Ana Brnabić, učesnici su istakli da je "krajnje vreme" za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu.

"Ja se nisam susrela sa njim (Kurtijem), a što se tiče Zajednice srpskih opština jasno je to komunicirano pred Aljbinom Kurtijem, dakle čuo je, ali zaista od svakog pojedinačno predstavnika država članica EU koji su ovde prisutni, Evropske komisije, Evropskog saveta, svih ostalih kako pričaju o neophodnosti da se osnuje ZSO", rekla je ona novinarima.

Dodala je da je to predviđeno i Briselskim i Ohridskim sporazumom.

Kako je prenela Brnabić, na samitu se razgovaralo o oružanom napadu u Banjskoj i dijalogu Beograda i Prištine, ali da "nije bilo pritisaka" na Srbiju.

Istakla je i da se "vidi da nije problem u Beogradu".

"Za Srbe i nealbance na Kosovu ne postoje baš nikakvi bazični uslovi za normalan život", rekla je Brnabić i dodala da je "zamolila" da se o tome više ne govori kao o političkom, nego kao o humanitarnom pitanju.

Brnabić 'ne očekuje lake razgovore' sa petorkom

Za 21. oktobar najavljen je dolazak "petorke", predstavnika EU, SAD, Nemačke, Italije i Francuske u Beograd i Prištinu sa ciljem da se postigne napredak u sporazumu o normalizaciji odnosa.

Brnabić je prokomentarisala da ne očekuje lake razgovore.

"Ja očekujem, možda zvuči naivno, ali da zaista vide kako Srbi na Kosovu i Metohiji žive i koliko je to van bilo kakvih standarda koji treba da postoje bilo gde na svetu, a najmanje u okviru evropskog kontinenta", rekla je Brnabić.

Razgovarala je i kratko, kako je navela, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, čiji se dolazak uskoro očekuje u Srbiju.

"Nadam da će to proći dobro, da ćemo imati prilike da objavimo još neke dobre vesti koje se tiču projekata u Srbiji, saradnje između Srbije i EU", rekla je.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa čiji je cilj povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije. Na samitu u Tirani najavljen je novi plan za ekonomski rast Zapadnog Balkana i dodatne investicije.

Na pitanje novinara zašto se "hladno" pozdravila sa premijerom Albanije Edijem Ramom pri dolasku, rekla je da se "tako oseća" i da ne može srdačnije da se pozdravi sa "čovekom koji je pozvao da se Srbiji uvedu sankcije".

"Nekad niste samo političar, nekad ste i čovek. Ne znam što je to uradio, to nije u skladu sa dobrosusedskim odnosima, sa onim što radimo u okviru Otvorenog Balkana", rekla je Brnabić novinarima u Tirani.

Srbija nije, dodala je, uradila "apsolutno ništa" da neko traži sankcije.

"To ne treba da se uzima lično, ja sam tu, mi smo razgovarali, razgovaraćemo dalje, uvek otvorena za najbolje moguće odnose sa albanskim institucijama", dodala je premijerka Srbije.

Iz Evropske unije su ranije stizala upozorenja da bi Srbija mogla da bude sankcionisana zbog napada na kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra.

Takvu mogućnost predočili su portparol EU Peter Stano, a mere protiv Beograda zatražili su premijeri Hrvatske i Albanije Andrej Plenković i Edi Rama. O tome je bilo reči u telefonskom razgovoru Vučića sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

Policiju Kosova u Banjskoj u opštini Zvečan 24. septembra napala grupa naoružanih i uniformisanih lica. Poginuo je jedan kosovski policajac, a kasnije su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Zvanična Priština je za napad u Banjskoj optužila Beograd i predsednika Vučića, što je Srbija negirala.

XS
SM
MD
LG