Dostupni linkovi

Dodik podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Tužilaštva BiH


Milorad Dodik (na fotografiji) je obrazložio kako je tužilac podizanjem optužnice imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika Republike Srpske
Milorad Dodik (na fotografiji) je obrazložio kako je tužilac podizanjem optužnice imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnio je u utorak, 15, avgusta, krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Nedima Ćosića.

Razlog su, kako je objavio na svome zvaničnom nalogu na platformi X, nekadašnjem Twitteru, nezakonite odluke o podizanju optužnice protiv njega i v.d direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Dodik je obrazložio kako je tužilac podizanjem optužnice imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika Srpske i v.d direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, zbog, kako je navedeno krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

"Iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja donio je nezakonitu odluku, s obzirom da krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika nije propisano Krivičnim zakonom BiH donesenim od organa nadležnog za donošenje zakona na nivou BiH i po proceduri propisanoj Ustavom BiH", naveo je Dodik.

Dodik je također dodao kako je izmjene Krivičnog zakona BiH donijela osoba koja se u dužem vremenskom periodu, počev od 1. augusta. 2021. godine, neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika u BiH.

Ponovio je da za tu "osobu nema odluke o imenovanju donesene od nadležnog organa, a koja je neophodna za imenovanje visokog predstavnika".

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, koji se terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH je 9. jula formiralo tim od tri tužitelja nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen ukaz predsjednika bh. entiteta Dodika u vezi s nepoštovanjem odluka visokog predstavnika.

U ukazu, koji je objavljen istog dana, navodi se da se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH više ne objavljuju, time i ne poštuju, u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Zvaničnici RS-a na čelu s Dodikom osporavaju legitimitet visokog predstavnika jer su se njegovom zvaničnom imenovanju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda protivile Kina i Rusija.

Druge zemlje su rekle da za to nije ni bilo potrebe.

Visoke predstavnike imenuje Vijeće za provedbu mira u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak u vezi a antidejtonskim potezima Narodne Skupštine RS-a i usvajanjem dvije pomenute odluke.

Istog dana Schmidt je kriminalizirao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, na šta su se oglušile iz Vlade RS-a.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG