Dostupni linkovi

Ministri poljoprivrede EU o izvozu žitarica iz Ukrajine


Stovarište sa žitom u luci Odesa
Stovarište sa žitom u luci Odesa

Ministri poljoprivrede država članica Evropske unije (EU) sastali su se u utorak, 25. jula, u Briselu da razgovaraju o načinima prevoza žitarica od vitalnog značaja za globalnu sigurnost hrane iz Ukrajine nakon što se Rusija povukla iz žitnog sporazuma.

Istovremeno, žele da zaštite cene za poljoprivrednike u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom.

Nemački ministar poljoprivrede Čem Ozdemir upozorio je da ministri moraju naći način da balansiraju između ta dva pitanja bez narušavanja podrške EU Ukrajini.

"Ako se otvore pukotine u jedinstvu EU, "jedini će Vladimir Putin biti srećan", rekao je nemački ministar.

Ministri su se sastali prvi put otkako se Rusija povukla iz sporazuma koji je omogućio protok žita iz Ukrajine u zemlje Afrike, Bliskog istoka i Azije, gde glad predstavlja rastuću pretnju, a visoke cene hrane gurnule su sve veći broj ljudi u siromaštvo.


Sporazum je pružao garancije da brodovi neće biti napadnuti pri ulasku i izlasku iz ukrajinskih luka, dok je poseban sporazum olakšao kretanje ruske hrane i đubriva.

Finska ministarka poljoprivrede, Sari Esajah, rekla je da je rusko povlačenje iz sporazuma o žitu "veoma ozbiljan problem, ne samo za tržište EU, već ima određene posledice na bezbednost hrane u celom svetu".

Ona je istakla da ministri "moraju da se posbrinu da ukrajinsko žito može da stigne na svetska tržišta preko teritorije EU".

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus rekao je na sastanku da njegova zemlja, zajedno sa Slovačkom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, produžavaju zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, ali će i dalje dozvoliti da hrana prolazi kroz njihove zemlje u druge delove sveta.

Ministar poljoprivrede Litvanije Kestutis Navickas predložio je da se izvoz Ukrajinskih žitarica prebaci sa ukrajinsko-poljske granice na litvanske luke kao način da se spreči da se žito zaglavi u Poljskoj.

Ozdemir podržava plan, rekavši da bi žito iz Ukrajine moglo da se transportuje u zatvorenim kontejnerima do luka na Baltiku.

"Siguran sam da će prijatelji sa Baltika rado pomoći, a zatim prevezu (žito) tamo gde je potrebno na globalnom jugu", istakao je nemački ministar.

Tokom proteklih nekoliko dana, Rusija je bombardovala ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica nakon što je obećala odmazdu za napad na Kerčki most između Rusije i poluostrva Krim. Ruski zvaničnici su za taj napad okrivili ukrajinske bespilotne letelice.

Ukrajina takođe nastoji da nastavi da izvozi žito morskim putem. Poslala je pismo Međunarodnoj pomorskoj organizaciji Ujedinjenih nacija o uspostavljanju sopstvenog privremenog koridora, rekavši da će "pružiti garancije za nadoknadu štete".

Ali Rusija je upozorila da će smatrati da brodovi koji plove Crnim morem nose oružje u Ukrajinu. Ukrajina je rekla da će tretirati sve brodove koji idu u ruske crnomorske luke kao da "prevoze vojni teret sa svim povezanim rizicima".

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG