Dostupni linkovi

Napad dronovima na Moskvu, Rusija pogodila luku na Dunavu u blizini Rumunije


Bombardovana luka na Dunavu kod ukrajinskog sela Reni, koje gleda na Rumuniju. 24. juli 2023.
Bombardovana luka na Dunavu kod ukrajinskog sela Reni, koje gleda na Rumuniju. 24. juli 2023.

Dva drona su pogodila zgradu u Moskvi, 24. jula, rano ujutru, prema navodima gradonačelnika ruske prijestonice, dok mediji izvještavaju da u ostaci bespilotnih letjelica nađeni nedaleko od središta ministarstva odbrane.

Rusko ministarstvo odbrane je na Telegram kanalu saopštilo da su dva drona "srušena" i za napad okrivilo je ukrajinsku vojsku.

Gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin rekao je na Telegramu da su dvije nestambene zgrade pogođene oko 4 sata ujutru. Rekao je da nije bilo "ozbiljne štete niti žrtava".

Prijavljeni napad dronom dolazi dan nakon što je najmanje jedna osoba ubijena, 22 ranjene, a pravoslavna katedrala od istorijskog značaja ozbiljno oštećena u ruskom raketnom napadu na ukrajinski crnomorski lučki grad Odesu.

Građani čiste katedralu u Odesi nakon raketnog udara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Ruska vojska je posljednjih dana pokrenula raketne napade na Odesu i druga postrojenja za izvoz hrane u Ukrajini nakon što se Kremlj povukao iz sporazuma za izvoz žitarica preko Crnog mora. Kijev je optužio Moskvu da cilja na zalihe žitarica i ključnu infrastrukturu koji su presudni za dogovor o izvozu žitarica.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na Twitteru je rekao da ruski napadi na Odesu 23. jula, "projektili na mirne gradove, na stambene zgrade, katedralu... Ne može biti opravdanja za rusko zlo. Kao i uvijek, ovo zlo će izgubiti. I sigurno će biti odmazde ruskim teroristima za Odesu. Oni će osjetiti ovu odmazdu".

UNESCO je oštro osudio napad na katedralu i druga mjesta svjetske baštine i rekao da će sljedećih dana poslati misiju da procijeni štetu. Istorijski centar Odese proglašen je mjestom svjetske baštine UNESCO-a ranije ove godine, a agencija je rekla da su ruski napadi u suprotnosti s obećanjem Moskve da će poduzeti mjere opreza kako bi poštedjela mjesta svjetske baštine u Ukrajini.

Ukrajinska vojska nije komentarisala prijavljene napade bespilotnim letjelicama na Moskvu 24. jula. Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriji pod ruskom kontrolom u Ukrajini.

Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na hitne službe, objavila je da su dijelovi drona pronađeni u blizini zgrade na aveniji Komsomolski u centru Moskve. Mjesto je udaljeno oko dva kilometra od zgrada Ministarstva odbrane.

Državni mediji takođe su izvijestili da je visoka poslovna zgrada oštećena na aveniji Lihačov na jugu glavnog grada Rusije.

Obje ulice bile su zatvorene za saobraćaj, izvijestili su ruski državni mediji.

Ruski Telegram kanali objavili su video snimke i fotografije za koje kažu da prikazuju oštećene zgrade.

S druge strane, izvještava se da su četiri lučka radnika ranjena, a skladište žitarica uništeno tokom noćnog napada bespilotnim letjelicama ruske vojske na Odesu.

Ukrajinsko južna vojna komanda saopštila je da su tri drona uništena u napadima rano ujutru 24. jula, prema preliminarnim informacijama.

"Ruski teroristi su ponovo napali region Odese preko noći. Lučka infrastruktura na Dunavu je meta ovog puta", napisao je regionalni guverner Oleh Kiper na Telegramu.

Pozivajući se na lokalnog zvaničnika, novinski sajt Reni-Odesa navodi da su tri skladišta žitarica uništena u lučkom gradu Reni u napadu koji je uključivao oko 15 dronova.

Reni se nalazi preko puta Dunava, koji je granica sa Rumunijom, članicom NATO-a i Evropske unije.

Tu blizinu je primjetio i rumunski predsjednik Klaus Johanis i na Twitteru osudio napad na Dunavu.

U međuvremenu, zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hanna Malyar rekla je 24. jula da je ukrajinska vojska povratila više od 12 kvadratnih kilometara teritorije na jugu Ukrajine u protekloj sedmici u kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Malyar je rekao da su ukrajinske snage povratile više od 192 kvadratna kilometra u južnom sektoru otkako je počela kontraofanziva početkom juna.

Na Krimu, zvaničnici uprave poluostrva koje je postavila Rusija su rekli da je pogođeno skladište municije u napadu dronovima na Džankoj.

Sergej Aksjonov, lider Krima kojeg je postvio Kremlj, nakon aneksije 2014. je rekao da je stambena zgrada takođe oštećena.

Aksjonov je na Telegram kanalu rekao da "iz sigurnosnih razloga" željeznički i putni saobraćaj obustavljeni u području koje je bilo pod napadom.

Rusija ima vazduhoplovnu vojnu bazu u Džankoju. Ukrajinski zvaničnici odavno govore da je grad i njegovo okruženje pretvoren u najveću vojnu bazu koju Rusija ima na Krimu.

Rusko ministarstvo odbrane kasnije je ustvrdilo da je Ukrajina pokušala da napadne Krim preko noći sa 17 dronova, ali da je napad odbijen i da nije bilo žrtava.

Rečeno je da je 11 dronova palo u Crno more, tri su pala na teritoriju Krima, a tri je uništila vazdušna odbrana.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG