Dostupni linkovi

Premijer Gruzije tvrdi da bi sankcije Rusiji razorile ekonomiju


Gruzijski premijer Irakli Garibašvili
Gruzijski premijer Irakli Garibašvili

Tbilisi ne može sebi da dozvoli da Moskvi uvede sankcija koje bi mogle da "razore" ekonomiju Gruzije, izjavio je u sredu, 24. marta gruzijski premijer Irakli Garibašvili.

Opozicija u toj zemlji je na nedavnim demonstracijama optužila vlast za zatvaranje protivnika, ućutkivanje nezavisnih medija, saradnju sa Kremljom i nastojanje da zemlju ne uvede u Evropsku uniju (EU).

Nekoliko dana po obnavljanju vazduhoplovne linije između Tbilisija i Moskve, u jeku rata u Ukrajini, gruzijski lider je branio poziciju svoje zemlje koja je na meti kritika međunarodne zajednice.

"Ne samo da bismo naneli štetu Gruziji, već bismo razorili svju ekonomiju i ugrozili interese naše zemlje i našeg naroda ako bismo uveli bilo kakav oblik ekonomskih sankcija Rusiji", rekao je on na forumu u Kataru.

Proruske separatističke republike Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost od Gruzije početkom 1990-ih, posle raspada SSSR-a.

Posle kratkog rata s Gruzijom 2008, Rusija je faktički preuzela kontrolu nad obe te teritorije i priznala njihovu nezavisnost.

Garibašvili je kritikovao međunarodnu zajednicu koja je tada, kako je rekao, "nastavila normalne odnose s Rusijom".

"Gde je tu logika? Naš rat nije bio rat, a rat u Ukrajini jeste rat?", pitao je on, podsetivši da je Rusija 2008. godine zauzela 20 odsto gruzinske teritorije i postavila dve vojne baze.

Gruzija zvanično želi da se pridruži Evropskoj uniji i NATO, ali nevladine organizacije i opozicioni aktivisti vladajuću stranku "Gruzinski san" optužuju da ima proruski i autoritarni stav.

Hiljade pristalica opozicije okupile su se u aprilu na protestu protiv vlasti u Tbilisiju.

Žena sa zastavom EU simbol protesta u Gruziji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:13 0:00
XS
SM
MD
LG