Dostupni linkovi

Stano: Kosovskom odlukom o raspuštanju Upravljačkog tima prekršen dogovor


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Portaprol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da je odluka Vlade Kosova da raspusti Upravljačku grupu u suprotnosti sa dogovorima u dijalogu i da je njom prekršen dogovor.

"U sporazumima iz dijaloga se jasno navodi da upravljački tim treba da postoji do usvajanja statuta Zajednice (opština sa srpskom većinom). Upravljački tim je u utorak (2. maja) predložio i dostavio prvi nacrt, I time su pokrenuli proces. A proces nije završen. Stoga odluka o raspuštanju upravljačkog tima krši slovo i duh dogovora", izjavio je portparol Stano na redovnoj konferenciji za novinare.

Ova reakcija briselskog portparola dolazi nakon što je ministar za administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), u sredu 3. maja, raspustio Upravljački tim za izradu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Krasnići je svoju odluku obrazložio time da je Upravljački tim ispunio svoj mandat, odnosno da je 2. maja u Briselu predstavio statut za formiranje Zajednice.

Međutim, Stano je naveo kako je njihovo učešće na poslednjem susretu lidera 2. maja bilo nezavisno, odnosni nisu pripadali nijednoj delegaciji.

"Upravljački tim je bila samostalna delegacija. Oni su pozvani da dođu i pridruže se sastanku radi jedne tačke sastanka. Oni nisu bili deo ni srpske ni kosovske delegacije", objasnio je Stano.

Ovaj tim su činila četiri člana iz srpske zajednice: Danijela Vujičić, Jelena Bolović, Igor Kalamar i Dejan Radojković.

Prema rečima portparola EU, sastav ovog tima je u skladu sa dogovorom o dijalogu. Kako je objasnio, strane su se dogovorile o sastavu Upravljačkog tima, članove je predložila Srbija a zvanično ih je imenovalo Kosovo.

Ovaj tim je na sastanku lidera predstavio prvi nacrt statusa Zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza Kosova koja proizilazi iz sporazuma u dijalogu postignutim 2013. i 2015. godine.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) je odbio predlog, ocenivši da je dokument predstavljao stvaranje "nove Republike Srpske na Kosovu".

Na odluku o raspuštanju Upravljačkog tima reagovala je prethodno Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije uz navode da se radi o "jednostranom i protivpravnom" potezu.

[RSE/Video, 1. februar 2023.]

Pet stvari koje treba da znate o Zajednici opština sa srpskom većinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013., sa ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom. Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena 2013, dok su dve godine kasnije usaglašeni principi.

Međutim, Ustavni sud Kosova je 2015. utvrdio da neki od principa nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu da se usaglase.

XS
SM
MD
LG