Dostupni linkovi

Zelenski: Poljska ima potencijal da predvodi 'planove koalicije', Bahmut kontrolira naša vojska


Ukrajinski vojnik blizu prve linije u regiji Bahmut, 5. travnja 2023.
Ukrajinski vojnik blizu prve linije u regiji Bahmut, 5. travnja 2023.

Ukrajinski predsjednik Volorimir Zelenski zalaže se za formiranje koalicije zapadnih sila za isporuku modernih borbenih zrakoplova Kijevu i navodi da bi, dok njegove snage i dalje kontroliraju istočni grad Bahmut, povlačenje bilo moguće ako bi to značilo spašavanje života ukrajinskih vojnika.

Govoreći u Varšavi 5. travnja, Zelenski je istaknuo ulogu Poljske u uvjeravanju zapadnih zemalja da isporuče borbene tenkove Ukrajini te naveo da bi se mogli formirati slični "koalicijski planovi".

Komentari Zelenskog uslijedili su nakon što je njegov poljski kolega Andžej Duda obećao Ukrajini dati modernije borbene zrakoplove MiG-29 iz sovjetskog perioda, a Varšava se složila isporučiti više obrambene opreme i vojne potpore kako bi pomogla Ukrajini u odbrani od ruskih snaga.

Pored osam MiG-ova 29 koji su ili isporučeni Ukrajini ili su na putu da budu, Duda je rekao da se Poljska sprema dati još šest, čime će ukupan broj biti 14 zrakoplova.

Dudin savjetnik za vanjsku politiku Marčin Pržidač rekao je da Poljska još neće odlučiti hoće li poslati bilo koji od američkih borbenih zrakoplova F-16 za koje je Ukrajina već zatražila da joj NATO dostavi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zelenski je u Varšavi potpisao ugovore za nabavu poljskih "oklopnih transportera Rosomak, minobacača Rak, protuzračnih obrambenih sustava, posebno vrlo učinkovitih Peruna, MiG-ova i drugog oružja koje nam je prijeko potrebno", rekao je on na konferenciji za novinare nakon razgovora s poljskim premijerom, Mateušom Moravjeckim.

Osvrćući se na intenzivnu bitku za grad Bahmut u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, Zelenski je rekao da ukrajinske snage i dalje drže grad, unatoč ruskim tvrdnjama da su ga zauzele.

"Mi smo u Bahmutu i neprijatelj ga ne kontrolira", rekao je. Ali također je naznačio da postoji mogućnost povlačenja ukrajinskih snaga.

"Za mene je najvažnije da ne izgubimo naše vojnike i, naravno, ako dođe trenutak još žešćih događaja i opasnosti da možemo izgubiti naše ljudstvo – naravno da će naši tamošnji generali donijeti odgovarajuće ispravne odluke", rekao je Zelenski.

Jevgenij Prigožin, biznismen povezan s Kremljem koji rukovodi plaćeničkoj skupini Wagner, kaže da nije vidio znakove povlačenja ukrajinskih snaga iz Bahmuta.

"Mora se jasno reći da neprijatelj nikamo ne ide", napisao je u objavi na Telegramu.

Institut za proučavanje rata (ISW) naveo je da, dok se čeka da očekivana ukrajinska proljetna ofenziva otkrije je li obrana Bahmuta "vrijedna ukrajinskih gubitaka", ukrajinska vojska nastavlja "jasno signalizirati da ukrajinske snage još nisu okružene i imaju mogućnost povlačenja prema potrebi".

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine rekao je 6. travnja da ruske snage i dalje pokušavaju preuzeti kontrolu nad Bahmutom.

Obje strane pretrpjele su teške gubitke tijekom višemjesečne bitke za grad, unatoč pitanjima o njegovoj strateškoj važnosti za rat.

Prema navodima ukrajinskog vojnog zapovjedništva, Bakhmut, kao i Avdijivka, i Marinka, dva ukrajinska grada u predgrađu Donjecka, i dalje su u epicentru rata.

Vlasti regije Donjeck pozvale su stanovnike da se evakuiraju u sigurnije regije, a bilo je i izvještaja o evakuaciji djece.

XS
SM
MD
LG