Dostupni linkovi

'Krušik' demantuje da su prodali oružje vojsci Ukrajine


Zgrada kompanije "Krušik" u Valjevu (ilustrativna fotografija)
Zgrada kompanije "Krušik" u Valjevu (ilustrativna fotografija)

Kompanija "Krušik" demantovala je 28. februara da su njihove rakete prodate oružanim snagama Ukrajine.

Informaciju da je 3.500 raketa "GRAD" 122 mm dopremljeno ukrajinskoj vojsci preko Turske i Slovačke prethodno je objavio ruski portal "Mash". Taj portal je objavio objavio snimak na kojem se navodno vidi pretovar ovih raketa u jednom skladištu u Bratislavi, kao i navodnu dokumentaciju koja pokazuje transfer raketa.

Kompanija "Krušik" iz Valjeva na zapadu Srbije saopštila je da nije bilo prodaje raketa na ovo tržište, niti je uopšte bilo zaključenih ugovora u navedenim količinima i oznakama.

U saopštenju se navodi da se "čitav medijski 'slučaj' gradi na korišćenju nepotpunih i nepovezanih informacija" koje su, kako naglašavaju, stavljene "u negativan kontekst".

"Kompanija 'Krušik' nije potpisala ugovor za isporuku sa turskom kompanijom 'Arca Savunma Sanayi Ticaret Limited' koja se navodi u ukrajinskom sertifikatu krajnjeg korisnika kao izvoznik. Prva strana dokumenta sa našim memorandumom je bez datuma, a reč je o dokumentu kojim se definišu bezbednosne karakteristike proizvoda, značajne za njegov transport i nema nikakvih dokaza da je povezan sa ostalim dokumentima objavljenim u medijima", kažu u "Krušiku".

Uz to navode da se dokument koji je objavio ruski medij odnosi na rakete 122mm "GRAD-2000", dometa 40 km, a da je objavljena prva strana "Sertifikata krajnjeg korisnika" za količinu od 3.500 komada raketa M-21 "GRAD", dometa 20 km.

"Očigledno je da se radi o potpuno različitim raketama u odnosu na one iz objavljenog dokumenta sa našim memorandumom", navodi kompanija uz ocenu da je neko "svesno želeo da nanese štetu 'Krušiku'".

U "Krušiku" kažu da ta kompanija od kupca prvo traži da obezbedi "End user sertifikat", kojim je definisano da je krajnji korisnik saglasan da neće doći do preprodaje, reeksporta ili pretovara predmetne isporuke bilo kom drugom licu ili državi, bez pisane dozvole nadležnog organa u Republici Srbiji.

"Nijedna naša raketa, niti mina, od otpočinjanja sukoba u Ukrajini, nije ugovorena, a da je krajnji korisnik neka od strana učesnica u sukobu", kažu u "Krušiku".

Ruski portal "Mash" je objavio dokumenta, čiju autentičnost Radio Slobodna Evropa nije mogao da potvrdi, a koja navodno pokazuju da je kanadska firma "JNJ Export Import" naručila rakete od "Krušika".

Ruski medij je izneo tvrdnju da su sanduci odleteli iz Srbije u Tursku gde se tranzitom, kao posrednik, bavila turska firma "Arca Savunma Sanayi Ticaret".

Iz Turske je ovaj tovar otišao za Slovačku, a odatle za Ukrajinu, navodi "Mash".

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je 27. februara da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu i Rusiju.

Ovo nije prva afera u kojoj se Srbija navodi za prodaju oružja u rusko-ukrajinskom ratu.

Ukrajinski avion srušio se 16. jula 2021. godine na severu Grčke, a utvrđeno je da je za Bangladeš prevozio vežbovne mine koju je srpska firma "Valir" kupila od državne fabrike "Krušik".

U martu 2022. godine je na ruskim portalima i društvenim mrežama objavljena fotografija vojnika takozvane "Donjecke Narodne Republike", koji u rukama drži neeksplodiranu minu.

RSE je utvrdio, prema oznakama na mini prikazanoj na fotografiji, da je ona proizvedena u trećem kvartalu 2016. godine. Takve mine u svom vojnom proizvodi srpska državna fabrika oružja "Krušik".

Vlasti u Srbiji su tada saopštile da od 2014. do 2021. godine nije bilo izvoza naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu.

Ministarstvo trgovine je navelo za RSE da u istom periodu iz Srbije nije izvezeno oružje ni u bilo koju drugu zemlju, gde bi krajnji korisnik bila Ukrajina.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG