Dostupni linkovi

SAD i EU zabrinuti zbog napetosti na sjeveru Kosova


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog daljeg napetog stanja na severu Kosova, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U saopštenju koje su 28. decembra izdale press službe SAD-a i EU pozivaju se strane na maksimalnu uzdržanost i da hitno preduzmu mere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja.

“Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi srpskih državljana na Kosovu koji će biti hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati”, podvlači se u zajedničkom saopštenju.

Blog uživo: Kriza na severu Kosova

Potvrđuje se i da Brisel i Washington rade sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom (Aljbin) Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bi se smirile tenzije i dogovorio put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica.

"Takođe očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate negovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana", poručuje se u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države će, prema ovom saopštenju, podržati rad Evropske unije kroz svoju Misiju vladavine prava na Kosovu (EULEX). Dodaje se takođe da će EULEX, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava.

"Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu", navodi se u zajedničkom saopštenju SAD i EU te se poručuje da se sve obaveze iz brisleskog dijaloga moraju u potpunosti sprovesti bez odlaganja.

Granični prelaz Merdare između Kosova i Srbije zatvoren je od 27. decembra uveče. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova je na Facebooku saopštilo da su "srpske kriminalne grupe blokirale granični punkt Merdare". Ovaj prelaz, jedan od graničnih prelaza sa Srbijom, koristi kosovska dijaspora za ulazak i izlazak sa Kosova.

Prehodno su Srbi na protestu 22. decembra u mestu Rudare kod Zvečana zatražilli oslobađanje uhapšenih Srba, povlačenje "tajnih spiskova za hapšenje i odstrel Srba", te povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova.

Nekoliko grupa Srba sa Kosova podiglo je na severu Kosova barikade 10. decembra, kada su vlasti na Kosovu odvele u pritvor bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića.

Prema odluci kosovskih vlasti od 28. decembra, na dan kada su zatvorene Merdare, Dejan Pantić treba biti prebačen u kućni pritvor.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG