Dostupni linkovi

Brisel kritikuje Albaniju zbog ograničavanja slobode izražavanja


Premijer Albanije Edi Rama na samitu EU u Briselu, 23. jun 2022.
Premijer Albanije Edi Rama na samitu EU u Briselu, 23. jun 2022.

U izveštaju koji je posvećen Albaniji, Evropska komisija (EK) smatra da je vlada u Tirani zadržala fokus na reformama koje se odnose na put zemlje ka Evropskoj uniji (EU) i ojačala svoju koordinacionu strukturu za integraciju u EU.

Međutim, očekuje se od albanske vlade da unapredi reformsku agendu EU, uključivši opoziciju i ostale segmente društva.

Prema ocenama stručnjaka EK, u Albaniji je nastavljena sveobuhvatna reforma pravosuđa, što je rezultiralo "dobrim napretkom u celini".

Spominje se da Viši sud sada ima 15 aktivnih sudija, što mu omogućuje da po prvi put u šest godina smanji broj nerešenih predmeta, te počne da ujednačava sudsku praksu i imenuje sudije Ustavnog suda.

"Ali, dugi postupci, niska stopa okončanja i veliki broj zaostalih predmeta i dalje negativno utiču na efikasnost pravosudnog sistema", ocenjuje se u nacrtu izveštaja u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Što se borbe protiv korupcije tiče, u izveštaju se ocenjuje da je Albanija nastavila sa svojim naporima da nadograđuje svoje rezultate u istragama, krivičnom gonjenju i presudama u borbi protiv korupcije i dala je neke rezultate.

Navodi se da treba nastaviti sa ovim naporima i da je potrebna veća politička volja, dalji strukturirani napori i adekvatni resursi i veštine.

Takođe se prepoznaju rezultati i u borbi protiv organizovanog kriminala gde se kaže da je Albanija uzela u obzir prošlogodišnje preporuke EK.

EK pozitivno ocenjuje napredak Albanije u oblasti zaplene i konfiskacije imovine u vezi sa organizovanim kriminalom, ali navodi da se ovi napori moraju nastaviti i u budućnosti.

Takođe se u dokumentu dodaje da je potrebno nastaviti napore kako bi se osiguralo povećano krivično gonjenje i pravosnažne presude, posebno na visokom nivou.

Lošu ocenu je zemlja dobila po pitanju slobode izražavanja jer tu napretka nije bilo.

Ocenjuje se da je preplitanje poslovnih i političkih interesa nastavilo da ometa nezavisnost medija i kvalitet novinarstva.

"Dezinformacije, uključujući i kampanje klevete se ponavljaju, posebno u onlajn medijima čija samoregulacija treba da bude osigurana. Atmosfera verbalnih napada, kampanja klevetanja i zastrašivanja novinara se nije poboljšala", podvlači se u izveštaju EK o Albaniji.

Što se tiče usaglašavanja sa evropskom spoljnom politikom, u izveštaju se kaže da je zemlja zadržala potpuno usklađivanje sa svim relevantnim odlukama i izjavama, uključujući i restriktivne mere protiv Rusije, zbog rata u Ukrajini.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG