Dostupni linkovi

Litvanija stoji iza zabrane tranzita sankcionisane ruske robe do Kalinjingrada


Kalinjingradska eksklava okružena je Litvanijom i Poljskom, članicama Evropske unije, i izolovana je od ostatka Rusije.
Kalinjingradska eksklava okružena je Litvanijom i Poljskom, članicama Evropske unije, i izolovana je od ostatka Rusije.

Litvanija je 20. juna potvrdila da stoji iza svoje odluke da zabrani železnički tranzit sankcionisane robe iz Rusije u rusku eksklavu Kalinjingrad, što je potez koji je izazvao snažan gnev Moskve usred visokih tenzija u regionu.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis izjavio je da njegova zemlja samo sprovodi sankcije koje je uvela Evropska unija, čija je članica.

On je rekao da su mere sprovedene u subotu (18. jun) preduzete nakon "konsultacija sa Evropskom komisijom i prema njenim smernicama".

"Sankcionisanoj robi neće više biti dozvoljeno da prolazi kroz litvansku teritoriju", dodao je Landsbergis.

Evropska unija je Rusiji uvela niz sankcija zbog invazije na Ukrajinu. Lista sankcionisane robe uključuje čelik, ali bi trebalo da bude široko proširena na još artikala - od uglja do alkoholnih pića.

Kalinjingradska eksklava, u kojoj živi oko 430.000 ljudi, okružena je Litvanijom i Poljskom, još jednom zemljom EU, i izolovana je od ostatka Rusije.

Vozovi sa robom za Kalinjingrad putuju preko Belorusije i Litvanije, a tranzita kroz Poljsku nema. Rusija i dalje može da snabdeva eksklavu morskim putem, a da ne potpada pod sankcije EU.


Rusija je zahtevala da Litvanija odmah ukine zabranu, a Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi je saopštilo da "Rusija zadržava pravo da preduzme mere u odbrani svojih nacionalnih interesa", ukoliko se transportne veze u potpunosti ne obnove.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oštro je osudio zabranu, koju je nazvao "nezakonitom".

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da potez Litvanije ne treba porediti sa situacijom u Ukrajini. "Na ostatak sveta neće uticati ono što se dešava u Kalinjingradu, ali ostatak sveta je veoma pogođen onim što se dešava u Ukrajini", rekao je on.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba napisao je na Tviteru da Rusija nema pravo da preti Litvaniji.

"Moskva je sama kriva za posledice zbog svoje ničim izazvane i neopravdane invazije na Ukrajinu", naveo je on.

Litvanska carina je 20. juna saopštila da su sankcije, koje su stupile na snagu sredinom juna, deo četvrtog paketa sankcija Evropske unije, uvedenih 15. marta.

Lina Laurinaitite Grigiene, portparolka carine, izjavila je da zabrana uključuje ruski čelik "koji se ne može transportovati preko teritorije evropskih zemalja".

"Kopneni tranzit između Kalinjingrada i drugih delova Rusije nije zaustavljen niti blokiran. Sva roba koja nije pod sankcijama putuje slobodno", rekla je.

Anton Alihanov, guverner ruske eksklave, procenio je da će zabrana uticati na oko 50 odsto sve robe koja ide prema Kalinjingradu železnicom. On je takođe najavio da će pozvati ruske vlasti da preduzmu mere protiv Litvanije i da će tražiti da se više robe šalje brodovima.


Kalinjingrad, koji je sedište ruske Baltičke flote, jedina je ruska baltička luka bez leda. Moskva je u toj luci rasporedila i rakete Iskander sa nuklearnim oružjem.

U okviru ekonomskih sankcija, Evropska unija je Rusiji uvela niz ograničenja uvoza i izvoza. EU je navela da je pazila da paketima sankcija ne nanese štetu ruskom stanovništvu i da je zato od sankcija isključena roba koji se koristi u zdravstvu, farmaciji, kao i poljoprivredni proizvodi i hrana.

Na listi sankcionisanih proizvoda nalazi se do 90 odsto uvoza nafte, uglja, čelika, gvožđa, drveta, kao i kavijara i votke, a zabrane sprovode carinski organi Evropske unije.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG