Dostupni linkovi

Dojave o bombama u Sarajevu će se tretirati kao 'teroristički čin'


Zgrada u kojoj su smještene Vlada Kantona Sarajevo i Općina Centar evakuirana je
Zgrada u kojoj su smještene Vlada Kantona Sarajevo i Općina Centar evakuirana je

Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, kazao je da će se dojave o postavljenim bombama u zgradama u kojima su smještene Vlada Kantona Sarajevo, Općina Centar, Općinski sud u Sarajevu te više od 110 osnovnih i srednjih škola, upućene u srijedu ujutro, 25. maja, tretirati kao “teroristički čin”.

“Sve ukazuje na to da bi se moglo raditi na krivičnom djelu terorizma koje će biti kao takvo i tretirano. S obzirom na nadležnosti, Federalna uprava policije će, pod direktnim nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji s drugim policijskim agencijama, biti nosilac aktivnosti identifikovanja počinioca ili počinilaca ovog krivičnog djela”, kazao je Selimović na konferenciji za medije.

Selimović je kazao da, s obzirom na obim posla, kantonalna policija sarađuje s Federalnom upravom policije, MUP-om Zeničko-dobojskog kantona, SIPA-om, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela i Graničnom policijom intenzivno radi na otkrivanju počinilaca”, kazao je Selimović.

Pojasnio je da su prijetnje školama upućene e-mailom, a Općini Centar i Općinskom sudu u Sarajevu prijetnje su upućene telefonom.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da "do sada ništa nije pronađeno". Javnost je pozvao da ostane mirna i staložena i naglasio da je bitno objavljivati samo provjerene informacije.

Na pitanje jesu li dojave upućene sa ruskih internetskih domena, odgovorio je da ne želi špekulisati te da će sve detalje objaviti policija.

"U skladu sa zakonom i mjerama predostrožnosti, policija u ovom trenutku vrši sve potrebne preglede. Sve je uredu, policija radi svoj posao", kazao je Forto.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović je saopćila da su dojave o navodnim bombama stigle na adrese više od 110 osnovnih i srednjih škola koje pohađa oko 18.000 učenika.

"Nastavnici i učenici su odmah evakuisani iz škola. Naravno, direktori kasnije donose odluke o režimu nastave komunicirajući te korake sa policijskim službenicima koji su na terenu", kazala je Hota-Muminović.

Evakuacija i KDZ pregled

U srijedu, 25. maja ujutro na adrese osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona u Federaciji BiH, stigle su dojave o postavljenim bombama. Nakon toga je saopćeno da su prijetnje upućene i na adrese Vlade Kantona Sarajevo, Općine Centar Sarajevo te Općinskog suda u Sarajevu.

Informaciju je na svom Twitter nalogu potvrdio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

"U vezi s tim, poduzete neophodne mjere i radnje iz nadležnosti policije, koje uključuju i kontradiverzione preglede školskih ustanova na koje se odnose zaprimljene dojave, te evakuaciju učenika i osoblja iz škola", saopćio je kantonalni MUP.

Iz Policije su naveli da je o svemu upoznato i kantonalno Tužilaštvo.

Poručili su da "osoblje i učenici školskih ustanova, ali i roditelji, odnosno, staratelji djece koji se nalaze u blizini škola, trebaju postupati po uputama koje dobiju od strane policijskih službenika na terenu".

Sadržaj poruke

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, objavio je sadržaj poruke koja je stigla na adrese škola.

"Treba biti jasno i javno obznanjeno da je lažna dojava o bombama u osnovnim školama kao "Amen" došla sa domene .ru (KMFDM KMFDM kmfffdmmm@yandex.ru)", objavio je Sivro.

Dodao je da to "ukazuje na vrstu hakerskog napada iz Rusije koji je prethodnih dana najavljivan".

Kako je objavio Sivro, u poruci piše: "U školi je bomba. Čujem glasove. Glasovi u mojoj glavi, lud sam, Ja sam nakaza, Ubiću decu, Oprostite mi ljudi, U ime, Svijetla budućnost, Amen", te je objavio ruski prijevod te poruke.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo saopćili su da su direktori škola dobili preporuku da postupaju u skladu sa uputama policije.

"Direktori i direktorice imaju ovlaštenje da donesu odluku o režimu nastave za današnji dan, a sve zavisi od konkretnih informacija službenih policijskih lica na terenu u školama. Direktori i direktorice svoju odluku komunicirat će sa roditeljima i starateljima učenika i učenica”, saopćili su iz ovog ministarstva.

Dojave u Srbiji

U Srbiji posljednjih nekoliko sedmica su učestale lažne dojave o bombama.

Pripadnici tamošnjih bezbjednosnih službi su identifikovali više zemalja iz kojih su stizale prijeteće poruke i lažne dojave o bombama na adrese javnih objekata u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije 18. maja.

"Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije", stoji u saopštenju MUP-a.

Kako se dodaje, identifikovali su lokacije ukupno 19 e-mail adresa sa kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

XS
SM
MD
LG